Simptomi trudnoće

0
258

simptomi_trudnoce

Mučnine i povraćanje:

Jutarnje mučnine počinju dosta rano, čak tjedan dana nakon začeća, pa vas već one same po sebi mogu potaknuti da posegnete za nekim konkretnim testovima.

Promena ukusa i želja za hranom:

Metalni ukus u ustima i preferiranje neke određene hrane može biti jedan od prvih znakova trudnoće, čak pre izostanka menstruacije. Možda vam više ne paše kafa ili alkohol, pečeno. Često počinje da smeta i dim cigarete. Pretpostavlja se da su hormoni uzrok ovih promena. Ipak, nemojte popuštati željama za kaloričnom hranom.

Promene na grudima (osjetljivost, svrbež, napetost):

Otprilike tri nedelje nakon začeća oseti ćete da su vam grudi i bradavice osetljivije. Ponekad mogu biti i natečene – nalik razdoblju kada trebate da dobijete menstruaciju. To je izazvano progesteronom. Već pre izostanka menstruacije moguće je da ćete osetiti svrbež ili bolove u grudima, a osobito na bradavicama. Na početku trudnoće naglašenije su vene na grudima, bradavice postaju tamnije i pojavljuju se izbočenja malenih žljezda oko bradavice. Vaše se telo već priprema za hranjenje deteta. Već sada se na bradavicama može pojaviti i vodenasta sekrecija.

Blago krvarenje i grčenje:

U trenutku implantacije, kada se embrion veže za uterus, može doći do blagog krvarenja. Događa se to otprilike osam do deset dana nakon ovulacije, nešto pre nego što bi inače počeo novi menstrualni ciklus. Iscedak je bledunjav, više ružičast nego krvav. U ranim razdobljima trudnoće moguća je i pojava grčeva. Naime, sve dok uterus ne zauzme svoj položaj i ne bude poduprt karlicom, u drugom tromesečju podložan je grčevima nalik menstrualnima. Kontrakcije se javljaju redovno, a mogu se povećati tokom vežbanja, orgazma ili čak neke jednostavnije promene položaja.

Povećani umor:

Jedna od čestih nuspojava u prvih osam do deset nedelja je iscrpljenost u svako doba dana, moguće su čak vrtoglavice i nesvestice. Telo, naime, prolazi kroz značajne metaboličke promene, koje se kod većine žena smire oko 12. nedelje trudnoće.

Učestalo mokrenje:

Kako se materica povećava, počinje pritiskati mokraćni mehur i na taj način smanjuje njegov kapacitet. Osim toga, hormonalne promene uzrokuju i popuštanje napetosti mišića, pa tako i mišića mokraćnog mehura. Puno žena već nedelju dana nakon začeća moraju češće da mokre. Ali, češće mokrenje može biti i znak urinarne infekcije. Osetite li peckanje pri mokrenju ili imate bolove, obavezno informišite doktora. Negde oko 12. nedelje trudnoće materica se već tako povećala da se pomaknula iz područja mehura i pritisak na mehur pomalo popušta.

Zatvor:

Dodatni hormoni tokom trudnoće deluju na opuštanje creva, zbog čega ona postaju manje efikasna.
Porast telesne temperature: Ukoliko vam se povisila telesna temperatura i nikako se ne snižava, vrlo je lako moguće da ste u drugom stanju.
Bezrazložne promene raspoloženja: I opet su hormonalne promene krive što ćete možda biti razdražljivi, a možda i plačljivi bez razloga.

Izostanak menstruacije:

Ako inače imate redovne cikluse, izostanak menstruacije gotovo je siguran znak da biste mogli biti u drugom stanju. Dogodi li se to zajedno s nekim od ostalih navedenih simptoma, ne morate ni čekati plavu boju na testeru.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.