Promene u usnoj duplji u toku trudnoće

0
231

promene_u_usnoj_duplji_u_toku_trudnoceTrudnoća predstavlja stanje očekivanja i promena. Dešavaju se mnoge vidljive promene u celokupnom ženinom telu od kojih neke i nisu toliko vidljive a dešavaju se unutar usne duplje. Iako je trudnoća privremeno stanje ona može imati značajnog uticaja na zdravlje zuba u zavisnosti od vremena i načina nege zuba.
Poznata je zabluda “ da žena izgubi po jedan zub za svako dete koje je rodila“. Naravno da to nije tačno,ali okoloniosti i promene unutar usne duplje tu zabludu mogu učiniti uverljivom činjenicom. Porast rizika za nastanak karijesa u toku trudnoće predstavlja rezultat mnogih faktora kao što su povećan broj obroka i slaba higijena usne duplje.
Promene hormonskog statusa, zbog porasta nivoa estrogena i Progesterona, koje se dešavaju kod žene tokom trudnoće od drugog meseca pa do kraja trudnoće imaju značajnog uticaja na tkivo desni ili gingiva.Ovo stanje uslovljava da tkivo desni reaguje na prisutne bakterije u zubnim naslagama i u mnogim slučajevima može da dovede do obolenja koje je poznato kao „Gingivitis u trudnoći“.Tokom trudnoće gingivitis ce se razviti kod 65%-70% trudnica.Simptomi uključuju otok, crvenilo i krvarenje iz desni prilikom pranja zuba. Gingivitis u trudnoći nastaje najčešce oko drugog meseca trudnoće i smanjuje se tokom devetog meseca trudnoće. Bakterije u zubnim naslagama, a ne hormoni, su uzročnici ovog obolenja. Pranje zuba četkicom dva puta dnevno i ispiranje usne duplje pre odlaska u krevet pomaže otklanjanju zubnih naslaga i ostataka hrane. Neka novija istraživanja sugerišu da postoji veza izmedju prevremenog porodjaja i niske porodjajne težine novorodjenčadi kod trudnica sa gingivitisom. Veliki broj bakterija koje prouzrokuju gingivitis preko krvotoka mogu dospeti do uterusa podstičući produkciju ćeliskog hormona.
„Prostaglandin“ koji može da dovede do pojave prevremenih kontrakcija materice. Gingiva je mnogo osetljivija na iritaciju koja nastaje nakupljanjem plakova (mekih) ili čvrstih koji se nagomilavaju na zubima. Ukoliko se plakovi nagomilavaju dolazi do zapaljenskog odgovora tkiva koji dovodi od pojave crvenila ili gingivitisa do oticanja gingiva izmedju zuba. Ti otoci ne moraju biti bolni ali do povreda i krvarenja iz njih dolazi lako. Veliki broj trudnica i pored toga što dobro sprovode higijenu usne duplje boluju od nekih oblika zapaljenja desni .Ponekad se gubitak zuba može desiti tokom trudnice posebno u trećem trimestru trudnoce. Promene na gingivama koje se vidjaju za vreme trudnoće obično nestaju nakon porodjaja.

Zubni karijes, kao što je rečeno, može biti učestaliji tokom ili neposredno posle trudnoće.Faktori udruženi sa truidnocom,a ne sama trudnoca, mogu dovesti to toda porasta. Zapaljenje desni, koje mnoge trudnice imaju tokom trudnoce, zbog nežnosti tkiva mogu biti povredjene tokom pranja i ispiranja zuba. Plakovi se akumuliraju. Kako plod raste kapacitet želudca trudnice se smanjuje i kao kompenzaciju tog stanja mnoge trudnice su sklone čestim manjim obrocima kao i konzumiranju slatkiša. Prisustvo plakova i konzumiranje šećera povećavaju rizik od karijesa.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.