U trudnoći za zdraviju bebu uzimajte Omega3

0
202

U_trudnoi_za_zdraviju_bebu_uzimajte_Omega3Trudnice koje uzimaju dosta namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama pomažu jačanju imunog sistema svoje bebe, otkriva nova studija.
Bebe čije majke uzimaju suplemente koji sadrže dokosaheksanoičnu kiselinu (DHA), manje će patiti od prehlada tokom prvih šest meseci života.

Iako obećavaju, rezultati ovog istraživanja su preliminarni i istraživači kažu da je prerano da doktori savetuju buduće mame da uzimaju DHA suplemente.

“Preporučena dnevna doza od 400 miligrama DHA tokom trudnoće bila bi sigurna, ali još uvek ne znamo koliko bi koristi od toga bilo,” rekla je Uša Ramakrišan, autorka studije.

Omega 3, za koju se misli da ima protivupalno dejstvo, dugo se smatrala prirodnim načinom za borbu protiv oboljenja, od srčanih do depresije.

„Postoji istraživanje koje sugeriše da sastav masnih kiselina mnogih naših ćelija, naročito imunih, utiče na njihovu funkciju,” kaže Ramakrišan.

Prethodno istraživanje smatralo je da DHA suplementi poboljšavaju respiratorno zdravlje i sveukupnu funkciju imunog sistema kod beba i dece, ali je ovo tek druga studija koja istražuje da li izlaganje DHA u materici ima slične efekte.

Ramakrišan je sa svojim kolegama okupila više od 800 trudnica koje su primile ili 400 miligrama DHA dnevno ili placebo.

Žene su počele da piju terapiju tokom drugog tromesečja i nastavile su sve do rođenja bebe. Onda su istraživači, u tri navrata tokom šest meseci ispitivali majke da li su deca imala simptome prehlade u prethodnih 15 dana, a ako jesu, koliko su simptomi trajali.

Na svakom od tri ispitivanja, dužina trajanja simptoma kod dece čije su majke uzimale DHA, bila je kraća.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.