Rh faktor i trudnoća

0
267

terhes_kismama2Oderđivanje krvne grupe i Rh faktora u trudnoći je veoma važno, jer kod Rh negativne majke beba može biti ugrožena ako nasledi očev pozitivan Rh faktor.

Šta je Rh faktor?

Sve krvne grupe A, B, AB ili 0 (nulta) mogu biti Rh pozitivne ili Rh negativne. Ako se u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) nalazi belančevinu nazvana „rezus faktor“ osoba je Rh pozitivna. Manji broj osoba nema tu belančevinu, koja je dobila ime po vrsti majmuna kod kojih je prvi put otkrivena. Za tih oko 15% osoba kaže se da su Rh negativne.

Rh negativna trudnica

Ako je trudnica Rh negativna, otac Rh pozitivan, a beba od oca nasledi negativan RH faktor postoji opasnost. Majka nije ugrožena, ali postoji opasnost po bebu. Nema opasnosti ako je beba nasledila od majke Rh negativan faktor, ako su oba roditelja Rh negativna, kao i kada su oba Rh pozitivna.

Rh neslaganje (Rh inkompatibilnost)

Ako u krv Rh negativne žene dospe Rh pozitivna krv, ona stvara antitela koja je brane od te krvi. Stvorena antitela ostaju u ženinom organizmu do kraja njenog života, ne predstavljajući nikakvu opasnost po nju.

Ako je beba Rh pozitivna na oca, tokom trudnoće je mala verovatnoća da se njena krv pomeša sa maminom i izazove stvaranje antitela. Zato prva trudnoća nije rizična.

Do mešanja krvi bebe i majke obično dolazi tokom porođaja. Antitela se stvaraju nakon porođaja i ne predstavljaju opasnost. Problem može da nastane u sledećoj trudnoći.

Ako je u prvoj trudnoći nosila Rh pozitivno dete i ako je došlo do stvaranja antitela u sledećoj trudnoći postoji opasnost ako je i ta beba Rh pozitivna. U tom slučaju antitela lako prolaze koroz posteljicu, dospevaju u bebin krvotok i razaraju njene eritricite. Razaranje crvenih krvnih zrnaca dovodi do teške malokrvnoste, nekada i do smrti ploda. Ako je beba iz prve trudnoće Rh negativna na majku neće se formirati antitela i nema opasnosti ni za sledeću trudnoću.

Uticaj Rh faktora na bebu

Ako majka u svojoj krvi ima antitela ona obavezno napadaju krv bebe. Antitela uništavaju crvena krvna zrnca bebe. Beba u materici pati od malokrvnosti, pa nema dovoljno kiseonika za normalan razvoj. To stanje se naziva hemolitička bolest, Rh bolest ili hemolitička anemija. Težina malokrvnosti se procenjuje određivanjem vrednosti bulirubna u plodovoj vodi koja se dobija amniocentezom. Ako je nivo bilirubina mali, bebi blaga anemija ne škodi i trudnoća se samo prati. Ako je nivo bilirubina viši, postoji opasnost da se bebin mozak ošteti, te se izaziva prevremeni porođaj.

Nakon rođenja bebi se može izvršiti tansfuzija kojom se celokupna krv zamenjuje krvlju koja ne sadrži antitela protiv Rh fakrora. Transfuzija može da se izvrši i dok se beba nalazi u materici. Međutim, to se zuzetno retko radi, jer se može sprečiti stvaranje visokog titra antitela u krvi trudnice i na taj način sprečiti oštećenje ploda i njegova smrt.

Preventiva

Stvaranje antitela u krvi majke se sprečava davanjem injekcije Rh imunoglobulina. Ta zaštitna injekcija se kod nas najčešće korišćen pod imenom Rhogam. On sprečava stvaranje antitela tako što onemogućava majčin imuni sistem da prepozna Rh poritivne eritrocite bebine krvi. Daje se oko 28. nedelje trudnoće, jer tada postoji najveći rizik za mešanje krvi i posle porođaja u roku od najviše 72 časa.

Rh imunoglobulin (Rhogam) se daje i u drugim situacijama kada postoji sumnja da je ženina krv došla u dodir sa Rh pozitivnom krvlju. Zaštita se primenjuje nakon pobačaja (spontanog ili namernog abortusa), vanmaterične trudnoće, amniocenteze, većih krvarenja tokom trudnoće, kao i prilikom transfuzije krvi ili većih povreda žene.

Naredne trudnoće

Ako u prvoj trudnoći postoji neslaganje Rh faktora majke i bebe (Rh inkompatibilnost), obično nema rizika. On se može javiti u narednim trudnoćama, ako je beba Rh pozitivna. Svaka sledeća trudnoća je po malo rizičnija od predhodne. Zato su kontrole pojačane. Može se raditi amniocenteza sa određivanjem bilirubina u plodovoj vodi, pa čak i uzimanje uzorka plodove krvi i određivanje hemoglobina i ultrazvučna kontrola krvnih sudova bebe. Korišćenjem Rh imunoglobulinske zaštitne injekcije retko se sreće Rh bolest bebe.

Šta žena treba da zna i preduzme u vezi Rh faktora

 • Žena mora da zna svoju krvnu grupu i Rh faktor mnogo pre trudnoće.
 • Ako ranije nije odredila Rh faktor to mora da ucini čim sazna da je u drugom stanju.
 • Ako je Rh pozitivna njena beba ne može imati Rh bolest.
 • Treba da zna Rh faktor partnera.
 • Ako su žena i njen partner Rh negativni neslaganja i komplikacije ne moze biti.
 • Zaštita se sprovodi ako je žena Rh negativna a partner Rh pozitivan.
 • Ako je žena Rh negativna zaštitnu injekciju imunoglobulina mora da primi ako je imala namerni ili spontani abortus.
 • Rh negativna žena mora nakon neke veće povrede, gde je postojala šansa da je došlo do mešanja krvi sa krvlju neke druge povređene osobe, da primi Rhogam.
 • Rh negativne trudnice treba da ptime zaštitni imunoglobulin (Rhogam) oko 28. nedelje trudnoće i najkasnije 72 časa nakon porođaja.
 • Rh negativne trudnice imaju češće kontrole tokom trudnoće.
 • Rh negativne trudnice moraju da se jave ginekologu pri svakom eventualnom krvarenju.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.