Od jakih bolova u abdomenu pate brojne trudnice

0
308

trudnoa1Većina grčeva, ukoliko imate urednu trudnoću, ne predstavlja nikakvu opasnost i nema potrebe za panikom
Trudnice najbolje znaju da trudnoća uz neizmjernu sreću i blaženstvo može nositi i brojne tegobe. Na žalost, u taj nimalo ugodan dio spadaju bolovi u predjelu trbušne šupljine. Uzrok bolova nije svaki puta isti pa oni mogu biti bezopasni, ali i predznak određenih ozbiljnijih problema. Na vama je da prepoznate od kuda bol dolazi i što bi ona mogla značiti.

Za početak morate biti svjesni da će vam se s rastom trbuha rastezati široki ligament maternice, što vam može uzrokovati bol u donjem djelu abdomena i kralježnice. Osim toga, trudnice moraju naučiti razlikovati razliku između grčeva i trudova, jer grčevi se vrlo lako mogu zamijetiti sa slabijim trudovima, koje će vjerojatno osjetiti s vremena na vrijeme, no najčešće nisu razlog za brigu. To je samo znak da se maternica priprema za porod, pa možete to shvatiti kao oblik vježbe tijela za veliki trneutak.
Većina grčeva, ukoliko imate urednu trudnoću, ne predstavlja nikakvu opasnost i nema potrebe za panikom. No, odgovor na pitanje koje bi sigurno sve trudnice voljele znati je kako prepoznati bezopasne bolove od onih opasnih. U ovom tekstu, obuhvatit ćemo većinu uzroka bolova, no kod takvih situacija uvijek postoji „ali“. Još jednom bez panike, no budite isto tako i pažljive.

Opasni bolovi

Jaka i dugotrajna bol u području abdomena nikada nije dobar znak i nije normalna pojava. Kada je ta bol praćena sa vaginalnim iscjetkom, krvarenjem, vrućicom, drhtavicom i nesvjesticom, obavezno zatražite liječničku pomoć u što kraćem roku. Simptomi kao što su neugoda prilikom uriniranja, vrtoglavica, povraćanje ili kada bol ne prestaje, također zahtijevaju pregled liječnika.

Vanmaternična trudnoća

Može biti jedan od uzroka jakih bolova i brojnih drugih simptoma. Problem se obično otkrije čak i prije nego što žena zna da je trudna, prilikom prvog pregleda ili u prva tri mjeseca trudnoće. Vanmaternična trudnoća na žalost uvijek završava kobno za plod, a može biti i opasan po život žene, ukoliko se ne otkrije na vrijeme.
Najčešći simptomi vanmaternične trudnoće su: jaka bol u području abdomena i području zdjelice koja se pojačava, vaginalni iscjedak i krvarenje, visoki srčani puls, bljedoća, bilo koji simptom stanja šoka, vrtoglavica i nesvjestica.

Spontani pobačaj

Prvi simptom je krvarenje koje je praćeno s jakim bolovima u području abdomena, a koji mogu trajati satima, pa i danima kasnije. Bol je slična menstruacijskim grčevima, ali je mnogo jača i ritmična. Neke žene dožive bol u donjem djelu leđa, druge kao tupu bol u predjelu trbuha ili kao pritisak na pelvis. Ukoliko primijetite i najmanje tragove krvarenja, odmah posjetite liječnika.

Prijevremeni porod 

Znači da je žena dobila trudove prije 37 tjedna trudnoće. Bilo koji simptom u drugom ili trećem tromjesečju koji ukazuje na trudove nije dobar znak i potrebno je odmah posjetiti doktora. Trudove može pratiti lagano curenje plodne vode koja može biti bistra, sluzava, krvava ili svijetlo crvena (ružičasta), što znači da ima malo krvi. Bol se javlja na području abdomena, a može biti u obliku jakih menstrualnih grčeva, zatim trudova, bolova u donjem djelu leđa, neugodnog pritiska na područje pelvisa. Sve su to znakovi koje ne smijete zanemarivati, te odmah zatražite liječničku pomoć.

Odvajanje posteljice

Radi se o djelomičnom ili potpunom odvajanju posteljice od maternice. U nekim slučajevima odvajanje posteljice može biti praćeno jakim krvarenjem, dok u drugima ono izostane ili se radi o vrlo slabom krvarenju. Žene, također mogu osjetiti bol u maternici, bolove u leđima, česte trudove, te imaju osjećaj grčevi i bolovi ne prolaze. Još jedan od znakova je smanjena aktivnost bebe. Zbog tih simptoma potrebna je hitna medicinska pomoć.

Preeklampsija

Je bolest u trudnoći koja može uzrokovati grčenje i druge promjene u krvnim žilama, a javlja se kod žena s visokim krvnim tlakom. Drugi pokazatelj te bolesti su proteini u urinu. Jedan od simptoma je naglo naticanje zglobova na rukama i nogama, te bol i osjetljivost u gornjem djelu abdomena, povraćanje i vrtoglavica. Potrebno je odmah zatražiti liječničku pomoć. (više o toj bolesti potražite saznajte od liječnika ili pročitajte u stručnoj literaturi).

Infekcije urinarnog trakta

Se možda na prvi pogled čine bezopasne, no mogu dovesti do ozbiljnih problema, pa i prijevremenog poroda. Naime, trudnice su posebno osjetljive kada su u pitanju infekcije mokraćnih putova i mjehura, a  mogu vrlo lako prerasti u infekcije bubrega, što pak može dovesti do prijevremenog poroda. Uz bolove i pečenje prilikom mokrenja, te općenito bol i neugodu u području pelvisa, simptomi jake upale su bolovi u donjem dijelu leđa ili ispod rebara, vrtoglavica i povraćanje. Nikako ne smijete zanemariti rane znakove upale i potrebno ih je odmah liječiti.

Bezopasna bol

Na sreću nije svaka bol u području abdomena zabrinjavajuća i opasna. Primjerice, za vrijeme trudnoće, žena nakon orgazma može osjetiti grčeve, no ako ne traju dugo i nisu prejaki, nema razloga za brigu. Evo, još nekih primjera više-manje bezopasnih bolova u području abdomena.
Nadutost i plinovi – se mogu javiti vrlo često tijekom trudnoće, jer hormoni usporavaju probavu, a tu je i pritisak od maternice na probavne organe. Zatvor je još jedna česta posljedica spore probave pa čak i tupe boli u abdomenu.
Bol u širokom ligamentu maternice – javlja se kao kratka, oštra i probadajuća bol koja može i potrajati, a osjeća se na obje strane donjeg djela abdomena ili duboko preponama. Ova bol najčešće se javlja u drugom tromjesečju, kada prepone počinju podupirati sve veću težinu. Također, može se javiti probadajuća bol prilikom nagle promjene položaja, kao što je naglo dizanje iz kreveta, stolice, mijenjanja pozicije u krevetu i slično. Ukoliko bol, nakon odmaranja ne prestane potrebno se javiti liječniku. 

Braxton-Hicksove kontrakcije (lažni trudovi)

Mogu se javiti u drugoj polovici trudnoće. Tada žena kraće vrijeme može osjetiti određena stezanja u maternici. Prije 37. tjedna trudnoće te kontrakcije bi trebale biti rijetke i nepravilne i više-manje bezbolne, no svejedno nije na odmet javiti se liječniku, ukoliko se te kontrakcije javljaju češće i traju dulje vrijeme. Vrlo često se prilikom tih trudova javlja bol u donjem djelu leđa.
Na kraju, najbolji savjet za trudnice kada osjete neke od bolova na području abdomena je da sjednu, podignu noge i opuste se. Odmor i mirovanje bi trebali djelovati vrlo brzo i simptomi bi trebali brzo proći. Još jednom, izbjegavajte nagle promjene u položaju, posebno nagle pokrete u području struka. Kada osjetite bol, sagnite se prema naprijed kako biste olakšali bol. Što se pak tiče bolova koje trudnice imaju zbog probavnih smetnji, šetnja, lagani kućni poslovi i lagane vježbe mogu pomoći.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.