Biohemijska trudnoća

0
322

Biohemijska_trudnoaBiohemijske trudnoće se javljaju često i većina žena i ne zna da je došlo do biohemijske trudnoće ukoliko iz nekog razloga nisu ranije uradile test ili merile beta HCG. Naime, biohemijske trudnoće se javljaju u čak 50 do 60% svih trudnoća, ali jako mali postotak je ustanovljenih biohemijskih trudnoća.

Šta je biohemijska trudnoća?

Bihemijska trudnoća je ustvari jajna ćelija koja je oplođena i odmah zatim odumire i ne dolazi do implatacije.
Ove turdnoće su tako male da ih je nemoguće dijagnostikovati putem UZ –a, već samo merenjem beta HCG iz krvi ili urina.  Po pravilu, kod ponovljenog merenja beta HCG se nakon drugog dana duplo smanjuje u odnosu na prvu vrednost. I tada se kaže da je došlo do biohemisjke trudnoće.
Kod biohemijskih trudnoća najčešće nije potrebna kiretaža jer se oplođena jajna ćelija spontano izbacuje sa sledećom menstruacijom. Biohemijska trudnoća može uzrokovati izostanak menstruacije koja se potom javlja ali je obilnija, i može imati više ugrušaka. Simtomi najčešće izostaju jer ove trudnoće su manje od 5 nedelja a prvi simptomi se javljaju tek 6. nedelje trudnoće, no ipak neke žene mogu osetiti blage simptome, koji više liče na PMS.
Bez obzira što nije potrebna kiretaža poželjno je obratiti se lekaru.

Uzroci biohemijskih trudnoća:

* Manjak hormona koji pomažu da se trudnoća održi,
* Anomalije materice ili miomi,
* Hromozomski poremećaji (najčešći uzrok pobačaja)
Žene koje planiraju trudnoću budu razočarane kad ustanove da je došlo do bihemijske trudnoće, ali mora se priznati da je ovo ipak dobar znak jer ukazuje da je začeće moguće.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.