Folikulometrija i folikuli

0
602

vaginalni-pogled-na-folikuleFolikul je neophodan kako bi došlo do oplodnje jer on sadrži jednu nezrelu jajnu ćeliju.
vaginalni-pogled-na-folikule.Prilikom pucanja folikula oslobođa se jajna ćelija. Ukoliko dođe do oplodnje jajne ćelije kažemo da se razvija trudnoća. Tokom menstrulanog ciklusa razvija se više folikula ali uglavnom samo jedan prednjači, te na kraju i pukne, dok se ostali postepeno smanjuju. Ukoliko ni vodeći folikul ne pukne i nastavi da raste ili ostane te veličine stvara se perzistentni folikul tj. folikularna cista. U ovom slučaju nije potrebno lečenje, jer cista puca najčešće nakom 2 do 4 meseca i ne smatra se patologijom koja može stvarati probleme prilikom začeća. Ali u nekim slučajevima je potrbno praćenje folikularne ciste. Uzrok nastanka perzistentnog folikula su hormonalne promene te je potrebno uraditi kontrolu hormona.
Folikulometrija je dijagnostička metoda kojom se prate promene i rast folikula, te ovulacija ili izostanak iste.

Kad se radi folikulometrija?

Najčešće se počinje 6. do 8. dan ciklusa (u zavisnosti od dužine ciklusa) i prate se folikuli svaki drugi dan. U tom periodu očekivani rast folikula je 2-3mm a do pucanja dolazi kad folikul dostigne veličinu od 20 do 24mm. Kad dođe do pucanja folikula kažemo da je došlo do ovulacije.

Kako se radi folikulometrija?

Folikulometrija je potpuno bezbolna metoda gde se putem ultrazvuka posmatraju folikuli i pre svega prati se njihova veličina.
Folikulometrijom se utvrđuje da li ima ili nema ovulacije, te se shodno tome određuje eventuana terapija za stimulaciju ovulacije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.