Trudnoća poslije vantjelesne oplodnje

0
257

terheskismamaUkoliko se realizuje implantacija embriona u materici, nakon postupka vantjelesne oplodnje, nastaće trudnoća koja se ne razlikuje od prirodno nastale.
Eventualne komplikacije u takvoj trudnoći ne mogu se pripisati vantjelesnoj oplodnji. Uspješnost vantjelesne oplodnje, rađanje živog i zdravog djeteta, kreće se u vrhunskim centrima od 30-35%.
Ako ultrazvuk (UZ) potvrdi trudnoću ili ako je pozitivan test na trudnoću ne mora da znači da će krajnji rezultat biti rađanje bebe, jer i ova kao i svaka trudnoća, može biti u ranim nedeljama praćena problemima – krvarenja i eventualno spontani pobačaj.
Ukoliko prvi trimestar (do 12. nedelje trudnoće) prođe uspješno, ponekad uz intenzivnu podršku hormonskim preparatima, dalje se trudnoća nadzire uobičajeno.
Smatra se da je svako podsticanje produkcije jajnih ćelija u postupku VTO (jer povećava vjerovatnoću za nastanak greške u diobi ćelija) indikacija za genetski skrining ploda, svaka amniocenteza se u ovakvim trudnoćama izuzetno pažljivo razmatra i savjetuje tek ukoliko standardni skrining hromozomopatija u prvom trimestru postavi sumnju na postojanje problema.
Trudnoće nakon vantjelesne oplodnje su veoma često višeplodne, najčešće blizanačke. Roditeljima se najčešće savjetuje, ukoliko postoji više od dva ploda u materici, u interesu rađanja zdrave djece i zbog velike mogućnosti od gubitka cijele trudnoće, da se višeplodne trudnoće svedu u prvom trimestru na blizanačke.
Višeplodna trudnoća i njezino praćenje nosi dodatan izazov za ginekologa u odnosu na praćenje trudnoće sa jednom bebom jer ove trudnoće pokazuju veću vjerovatnoću da će se završiti kao prijevremeni porođaj te se savjetuju učestaliji pregledi i mjerenje dužine grlića.
Porođaj se obavlja u skladu sa medicinski indikacijama, imajući u vidu stanje majke, bebe/beba, njihovog položaja i veličine, a sve sa ciljem da se na najbezbjedniji način i sa što manje rizika dobije toliko iščekivana beba.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.