Oligohidroamniom

0
207

Kao produkt  lučenja amniotičkih ćelija (ćelija opni) krvnih sudova majke i lučenja  bubrega ploda nastaje plodova voda, gde se nalaze i elementi sadržaja creva ploda (mekonijum) i otpale ćelije kože i sluzokože (verniks). Plodova voda se menja, jer se resorbuje preko unutrašnje opne.Održava se količina i koncentracija plodove vode, koja odgovara starosti trudnoće.
Najveća količina plodove vode je u četvrtom mesecu iznosi 1-1,5 litar.Sa napredovanjem trudnoće se smanjuje, u sedmom mesecu iznosi 0,5 litar, pred sam porodjaj svega 200 ml.
Plodova voda može biti u znatno manjoj ili u neznatnoj količini.Ukoliko je količina plodove vode manja onda se govori o oligohidroamniom.
Uzroci mogu biti sledeći:
Propuštanja ovojnica za vreme trudnoće ili bilzu termina porodjaja.
Problem sa posteljicom, ne može osigurati dovoljno hranljive materije za bebu, zato se ne proizvodi dovoljno tečnosti.
Sindrom transfuzije s jednog blizanaca na drugog, kod jednojajčanih blizanaca.Jedan blizanac (primalac) dobija sve hranljive materije što stvara previše plodove vode, dok drugi blizanac (davalac) ne dobija hranljive materije i prouzrokuje manjak plodove vode.
Abnormalnosti fetusa mala količina plodove vode, ukazuje na to da beba ima neku urodjenu manu ( bubrežna ili srčana).
Klinička slika:ako je smanjena količina amnionske tečnosti, trbuh trudnice izgleda znatno manji, nego što odgovara stvarnosti trudnoće.Trudnica može da ima bolne osećaje pri pokretima ploda.Srčani tonovi ploda su jasni.Ukoliko je znato smanjena plodova voda, postoji mogućnost povrede ploda preko trbušnog zida majke i stvaranje sraslina izmedju tela ploda sa amnionom  (Simonartove trake).Tada se plod radja sa deformacijom.Ti deformiteti su izraženiji ukoliko se oligohidroamniom javi u ranoj trudnoći.
Lečenje:Specijalna terapija ne postoji  važno je mirovanje naročito u zadnjem tromesečju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.