Prenesena trudnoća

0
293

Prenesena_trudnoaPrenesena trudnoća može da prouzrokuje intrauterine smrt ploda ili nekih komplikacije prilikom porodjaja.To je period kada se više dana produži trudnoća u odnosu na očekivani termin porodjaja.Biološka prenesena trudnoća se razlikuje od vremenski produžene, kada ne postoji nikakva opasnost za plod.Ukoliko je plod intrauterino vremenski prenesen, ne mora biti prezrelo ili oštećeno novorodjenče, jer plodovi različito sazrevaju.Neki plodovi sazrevaju i pre 10.-og  lunarnog meseca a nekima je potrebno nešto duže, ali to ne znači prekomerne zrelosti.
Može se reći da prosečno trajanje trudnoće iznosi 280 dana računajući od prvog dana poslednje mesntruacije.Odstupanja su moguća u granicama normale  od -15 do +15 dana.
Uglavnom deca se radjaju u ovim okvirima, postoji i odstupanja kao prenesena trudnoća ili pokazuju znake prekomerne zrelosti.
Biološki prenesena novorodjenčad se smatraju preterano zrelom nekad ugroženom.Uzroci dužeg trajanja trudnoće su samo pretpostavke.Razvijene žene, višerotke duže nose trudnoću.
Primanje  progesterona u toku trudnoće može da odlaže termin porodjaja.Produžena trudnoća može biti i posledica usporenog intrauterinog razvoja ploda.
Klinička slika:problem sa pravom prenesenom trudnoćom proističe iz okolnosti ploda jer se razvija do termina očekivanog porodjaja, trudnoća se ne prekida iz različitih razloga i to:
Degenerativne promene na posteljici ili smanjenje  protoka krvi.Biološki prenesen plod pati od hipoksije, prestaje rast ploda, povećava se  broj eritroblasta, poliglobulije i hematokrit.
Kosti glavice ploda se okoštavaju, sužavaju se šavovi, fontanela se smanjuje.Zbog tih promena glavica teže se prilagodjava porodjajnom kanalu i mogu da nastanu teškoće.Biološka prenesena trudnoća preti sa opasnošću, smanjuje se količina plodove vode, patnja ploda izazvan hipoksijom, izbacuje u plodovu vodu mekonijum zato plodova voda postane zelenkastomrka boja.Često se prenesena trudnoća konstatuje tek posle porodjaja prema znacima koji se nadju na novorodjenčetu.
Glavni znak prenesenosti je dehidratacija, koža mlitava sa smanjenim turgorom, oskudna je u sirastom mazu koja je tamnija, zelenkastomrke boje, macerisana,  kod muške dece se vidi na skrotumu, na ručicama i nogicama koža je nabrana, razmekšana.
Dijagnoza: se postavlja na osnovu akušerskog pregleda, citohormonalni nalaz vaginalnog razmaza, UZ, pregledom sadržaja plodove vode, amnioskopijom.
Lečenje:početi indukciju porodjaja, priprema trudnice za indukciju, davanjem manjih doza estradiola dan pre početka stimulacije, a posle toga se nastaviti sa porodjajnim kontrakcijama intravenska primena razblaženog rastvora Sintocinona ili Prostaglandina kap-po-kap. Ako je život ploda ugrožen porodjaj se završi carski rezom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.