Placenta kao bogat izvor matičnih ćelija

0
236

placentaIstraživači Dečije bolnice u Ouklandu, u Kaliforniji, prikupili su odbačene posteljice od žena koje su s porodile carskim rezom i koje su pristale da ih ustupe u naučne svrhe. Najpre su iz posteljica vakuum pumpom izvukli krv, koje u tom tkivu ima u velikim količinama, a zatim izdvojili matične ćelije. Presađene u ljudski organizam, te ćelije mogu da se uz pomoć hormona navedu da se razviju u bilo koju vrstu tkiva. Naučnici su tragali za novim izvorima matičnih ćelija, jer one imaju potencijal za lečenje mnogih bolesti, kao što je dijabetes.
Matične ćelije iz posteljice posebno su pogodne za lečenje od srpaste anemije, odnosno talasemije, koja najviše pogađa stanovnike po obodu Sredozemnog mora, jer su već programirane da proizvode nove krvne ćelije.
Viši istraživač Dečije bolnice u Ouklandu, Frans Kajpers, i njegov kolega Vladimir Serikov, kažu da je je istraživanje o matičnim ćelijama iz placente predstavljalo pokušaj dokazivanja potencijala tih ćelija u lečenju bolesti krvi.
„Da, njih ima u placenti i to je dobro. Ali još je važnije to što možemo da ih izdvajamo iz nje u većim količinama i u aktivnom obliku. Takođe smo pokazali da mogu da se presađuju i spoje sa tuđim organizmom. Rezultat toga je da ćemo imati izvor matičnih ćelija za mnogo veći broj pacijenata,“ kaže Frans Kajpers.
Lekari u Istraživačkom centru Dečije bolnice u Ouklandu ranije su uz pomoć matičnih ćelija izvađenih iz pupčane vrpce novorođenih beba lečili njihovu stariju braću i sestre od nekih bolesti krvi. Ali istraživači kažu da u pupčanim vrpcama nema dovoljno tih ćelija za lečenje obolelih od leukemije i talasemije. S druge strane, kažu oni, ista količina krvi iz placente sadrži pet puta više matičnih ćelija nego jedinica krvi iz pupčane vrpce. Iako presađivanje koštane srži predstavlja alternativu za lečenje od tih bolesti, oboleli često ne mogu da nađu dobrovoljne davaoce sa odgovarajućim tkivom. Druga velika prednost je u tome što matične ćelije iz placente ređe izazivaju reakciju odbacivanja nego presađena koštana srž.
Ali Frens Kajpers kaže da matične ćelije placente imaju i druge prednosti.
„Te ćelije apsolutno nisu kontroverzne kao embrionske matične ćelije, jer niko neće imati bilo kakav problem sa njihovim korišćenjem. Što je još važnije, do danas niko nije izlečen uz pomoć embrionskih matičnih ćelija, dok mi već neko vreme lečimo ljude matičnim ćelijama dobijenim iz pupčane vrpce. To otvara mnogo veće mogućnosti za pacijente kojima je potrebno lečenje,“ kaže Frens Kajpers.
Uprkos tim mogućnostima, rasprostranjena upotreba matičnih ćelija uzetih iz placente verovatno je nekoliko godina ispred nas. Dečija bolnica u Ouklandu sada prikuplja sredstva kako bi mogla da započne klinička ispitivanja na ljudima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.