Šta su visoko rizične trudnoće?

0
261

trudnocaHiljade žena žive gotovo normalno sa bolestima kao što su astma, epilepsija i ulcerativni colitis. Problemi nastaju kada te žene zatrudne. Obično se takve trudnoće nazivaju visoko rizične.

Trudnoća može biti visoko rizična iz raznih razloga. Blizanci, trojke, ili druge višestruke trudnoće obično se smatraju visoko rizične zbog povećane opasnosti od prevremenog porođaja. Trudnoća je takođe visoko rizična kada prenatalni testovi otkriju ozbiljan zdravstveni problem (na primer srčano oboljenje). U takvim slučajevima biće potrebno uraditi dodatne analize, i verovatno sprovesti odgovarajući tretman lekovima, da bi se beba bezbedno porodila.
Komplikacije uzrokovane samom trudnoćom, kao što je preeklampsija ili gestacijski dijabetes, mogu od normalne trudnoće načiniti visoko rizičnu trudnoću.


Konačno, mnoge žene koje imaju hronične bolesti zahtevaju posebnu pažnju kada zatrudne. Njihove se trudnoće takođe smatraju visoko rizičnim.
Teško je predvideti šta će se u trudnoći desiti u slučaju različitih hroničnih bolesti. Od žena koje imaju astmu, na primer, kod 25% doći će do pogoršanja, 50% neće imati promena u toku trudnoće, dok će kod 25% žena doći do poboljšanja osnovne bolesti u toku trudnoće.
Niko ne zna zašto je to tako, i niko tačno ne može predvideti kakvo će iskustvo žena imati.

Obično se žena u trudnoći obraća za kontrole lekaru u Domu zdravlja ili kakvoj sličnoj instituciji. Žene koje imaju zdravstveni problem moraju da posete i specijalistu iz oblasti perinatologije. Perinatolog je lekar-akušer koji se specijalizovao za brigu o trudnicama koji imaju visok rizik da ispolje probleme za vreme trudnoće. Perinatolozi brinu o ženama koje imaju zdravstvene probleme pre trudnoće, kao i o onima gde se komplikacije jave u toku same trudnoće.

Žena koja ima zdravstveni problem imaće više testova i analiza nego zdrava trudnica. Ovo može podrazumevati testove kojima se prati zdravstveno stanje ili laboratorijske testove za praćenje efekata lečenja.
Neka stanja mogu povećati rizik od nastajanja urođenih anomalija. Doktor tada može sugerisati ultrazvučni pregled bebe u 18-20 nedelji trudnoće. U toj starosti beba je dovoljno velika da se organi i strukture mogu detaljno i jasno videti.
Druga stanja mogu uticati na rast bebe. Biće potrebno verovatno više ultrazvučnih pregleda, na svakih nekoliko nedelja, da bi se pratilo stanje bebe i uticaj bolesti na rast i razvoj.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.