Najčešći mitovi o trudnoći

0
240

mitovi-o-trudnociAko imate decu, ili ste trudni, sigurno ste imali priliku da čujete neka od verovanja starih domaćica: „Ako vam stomak stoji visoko, nosite devojčicu, ako je nisko, nosite dečaka“, i tome slično.

Međutim, nisu sva verovanja tako zabavna, a sigurno ne dobra za zdravlje. Predstavljamo vam sedam najčešćih trudničkih mitova koji nemaju nikako uporište u nauci.

Ne smete da se vakcinišete protiv gripa
Upravo suprotno – vakcinacija protiv sezonskog gripa je veoma važna. Neke trudnice strahuju da mogu upravo zbog vakcine dobiti grip. Druge se plaše da konzervansi iz vakcina mogu naškoditi bebi.

Ipak, nema nikakvih naučnih dokaza da su ovi strahovi opravdani. Zapravo, te vakcine mogu spasiti život i vama i vašem detetu, jer trudnoća slabi imuni sistem, srce i pluća žene, što je čini podložnom raznim tipovima gripa.

Trudnice koje se razbole od ove bolesti imaju veći rizik od smrtnosti, od drugih ljudi. Svakako, lekari ne preporučuju vakcine koje sadrže oslabljeni, živi virus gripa, a ukoliko strahujete zbog konzervanasa, tražite vakcinu bez rimerozala.

2. Morate jesti za dvoje
Spremate se da smažete duplu porciju ionako obilnog ručka, pa još i dupli dezert? Bolje vam je da spustite kašiku. Tačno je da jedete za dvoje, ali setite se da je to “drugo” teško svega nekoliko stotina grama.

Ako žena ima normalnu težinu pre trudnoće, treba da unosi svega 300 dodatnih kalorija dnevno da bi beba rasla. To je ekvivalent čaši nemasnog mleka i polovini sendviča.

Normalno je da se ugojite od 10 do 15 kilograma u toku trudnoće, a ako ste i ranije imali veću masu, čak i manje. Ukoliko pređete svaku meru, tako stečene kilograme skinućete s teškom mukom, a sa svakom sledećom trudnoćom, masa će se dodatno povećavati.

Žene koje dobiju više od 23 kilograma, imaju veći rizik od komplikacija prilikom prirodnog porođaja, pa lekari u takvim slučajevima uglavnom preporučuju carski rez. Uz sve to, bebe koje još dok su u stomaku dobiju previše kilograma, češće postanu gojazni tinejdžeri.

3. Izbegavajte farbe za kosu
Nema potrebe da “uzgajate” izrastak devet meseci. Stručnjaci smatraju da boje za kosu i hidrogeni ne mogu da prodru kroz kožu u štetnim količinama.

Ako se ipak brinete, možete se suzdržati od farbanja prva tri meseca trudnoće i od jakih isparenja kakva imaju hemikalije za čišćenje kuće. Takođe, kosa se u trudnoći menja, pa proizvodi koji su vam ranije odgovarali možda neće imati isti efekat.

4. Zaboravite na kafu
Ne možete da živite bez velike šolje jutarnje kafe? Slobodno je pijte i u trudnoći.

Iako postoji strah da kafa utiče na prerani porođaja, spontani pobačaj ili malu težinu bebe pri rođenju, za to nema nikakvih naučnih dokaza. Jedna šolja kafe sigurno vam neće škoditi, ali se za svaki slučaj pridržavajte preporučenih doza (ne više od tri male šolje dnevno).

5. Nemojte putovati avionom
Skeneri na aerodromima, rendgen mašine na carini i radijacija tokom letenja na velikim visinama ulivaju strah u kosti budućim mamama.

Istina je da ne morate da brinete, jer je količina radijacije suviše mala da bi izazvala bilo kakve komplikacije. Skeneri nisu opasni, jer se njihovom zračenju izlažete svega jedan do dva minuta što je premalo da utiče na bebu.

Međutim, pošto postoji apsolutno bezbedna alternativa, prednost dajte drumskom saobraćaju. Ukoliko planirate put u poslednjem tromesečju trudnoće proverite sa vašom aviokompanijom da li postoje neka ograničenja. Većina njih ne želi rizik da im se neka od putnica porodi u avionu.

Uz sve to, obavezno se posavetujte s lekarom, jer nekim ženama u poodmakloj trudnoći može pozliti na visinama većim od 9.000 metara.

6. Sklonite ribu sa trpeze
Dve porcije ribe nedeljno su izuzetno zdrave i za mamu i za bebu. Ribe iz hladnih mora sadrže mnogo omega 3 masnih kiselina, koje pomažu razvitak bebinog mozga i vida.

Neke vrste bi ipak trebalo da zaobilazite jer sadrže visok udeo žive – sabljarka, ajkula i skuša. Losos, škampi i tuna iz konzerve su najbolji izbor. Ne bi trebalo da jedete sirovu ribu, kakva se obično nalazi u sušiju ili sašimiju, jer obično sadrži parazite i bakterije.

7. Ništa od seksa
Ne treba da apstinirate čim zatrudnite. Seks fizički ne može da povredi bebu, jer je ona potpuno zaštićena amnionskim mehurom i snažnim materičnim mišićima.

Međutim, morate voditi računa o seksualno prenosivim infekcijama. Ako partner ima herpes, klamidiju ili hiv, bolest se može preneti i na bebu. Neke žene se pitaju da li orgazam može uzrokovati spontani pobačaj. Ako imate normalnu trudnoću, nema razloga da brinete. Kontrakcije koje nosi orgazam su potpuno drugog tipa od onih porođajnih.

Sve u svemu, seksualni odnosi se smatraju bezbednim u svim fazama normalne trudnoće. Treba ipak da proverite sa lekarom koliko je rizična vaša trudnoća. Ako postoji ikakva opasnost od pobačaja, preranog rađanja ili ste imali bilo kakvo neobjašnjivo vaginalno krvarenje, onda će vam lekar savetovati da se suzdržite od milovanja.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.