Prehrana trudnica

0
292

Prehrana_trudnicaMleko i mlečni proizvodi moraju biti deo svakog obroka jer su izvor kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti trudnice i bebe.Dnevni unos mleka treba da iznosi od 500-750 ml.
Treba jesti dosta zelenog povrća tikvice, grašak, zelenu salatu, spanać, kupus.Kalcijum je najvažniji mineral za razvoj kostiju i organizam trudnica.Osim povrća dosta kalcijuma sadrži od voća jabuka, narandža, kajsija i grožđe.Važnu ulogu igra u ishrani trudnica i sve vrste ribe jer sadrže puno kalcijuma.Nedovoljan unos kalcijuma u organizam može da bude uzrok hipertenzije za vreme trudnoće.Ne treba zaboraviti vitamin D koji omogućava iskorišćavanje kalcijuma  i fosfora u krvi i povećava apsorpciju u tankom crevu.U organizmu se stvara pod dejstvom sunčane svetlosti.Problem se javlja tokom zime kada nivo vitamina D u organizmu opada, zato treba povesti računa da se u ishrani koriste namirnice bogate vitaminom D kao što su jaja, riba, pečurke itd.
Fosfor je isto važan mineral ali treba uzeti sa oprezom  jer smanjuje gubitak kalcijuma putem mokrenja.Unos veće količine ovog minerala može da poveća gubitak koštane mase.Odnos kalcijuma i fosfora u ishrani treba da bude 2:1. Namirnice bogate fosforom su leguminoze, mahunarke, džigerica, riba, jaja, kikiriki.U toku trudnoće neophodno je unositi hranu bogatu gvožđem, zbog sprečavanja anemije.Apsorpcija gvožđa u crevima povećava se nakon začeća.Tokom poslednjih meseci trudnoće 5X veća  nego inače.Organizam nakuplja rezerve gvožđa poterbnih detetu.Gvoždje se nalazi u zelenom povrću, sušenom voću, pileće meso, riblje meso.Vitamin C i E pospešuju funkciju gvožđa u organizmu.
Za trudnicu je važno uzimanje  vitamina C koji se nalazi u zelenim paprikama, peršunu, jagodama, kiwi, kupina, limun, narandža i čaj od šipka.
U trudnoći može doći do nedostatka joda, što može izazvati (gušavost, uvećanje štitnjače).U ranoj trudnoći je neophodan za normalan intrauteri razvoj nervnog sistema i unutrašnjeg uha.
Hranu treba umereno soliti jodiranom solju, prirodno se jod nalazi u crnom luku, pečurkama, morskim algama  i lako se apsorbuje iz creva.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.