Porođaj je lakši ako redovno vežbate

0
220

vezbe-tokom-trudnoce Žene se tokom trudnoće susreću sa brojnim nedoumicama koje se ne odnose samo na fizičke promene koje drugo stanje donosi, već i na ustaljene životne navike, poput vežbanja, ishrane, farbanja, pa čak i na svakodnevne kućne poslove.
Ono što je svima poznato jeste da uprkos uvreženom mišljenju žene u trudnoći ne bi trebalo da jedu za dvoje, te da se moraju odreći alkohola i cigareta, ali ne i farbanja, depilacije i nege lica i tela. 

Koje su to aktivnosti koje bi žene u drugom stanju smele da upražnjavaju, a koje da izbegavaju, savetuje ginekolog Slobodanka Petković, napominjući da je najvažnije da žene osluškuju poruke koje im šalje samo telo.

Vežbe tokom trudnoće
Vrlo je važno da se tokom trudnoće ne prestaje sa fizičkim aktivnostima kojima ste se bavili ranije. Danas su trudnicama prilagođeni brojni programi vežbanja, počev od pilatesa i joge, a dnevno bi za ove aktivnosti trebalo da izdvojite do 30 minuta.

-Umanjuje se rizik od trudničkog dijabetesa
-Veća izdržljivost, pa se i porođaj lakše podnosi
-Umanjuju se neprijatnosti trudnoće
-Popravlja se stav i oblik tela
-Smanjuje se osećaj umora
-Smanjuje se rizik od carskog reza
-Brži oporavak od porođaja.

Izbegavati 
Ono što je bitno jeste da se ne bavite fizičkim aktivnostima gde možete da se povredite ili padnete, kao što je: tenis, košarka, odbojka, jahanje i druge 
aktivnosti.

Seks
Kod nekih žena drugo stanje pojačava želju za seksom, dok je kod drugih smanjuje. Sa medicinske strane gledišta, ukoliko se trudnoća odvija normalno, parovi mogu imati seks koliko god žele.

– Sam čin seksa, kao i orgazam, neće dovesti do spontanog pobačaja. Beba u stomaku je zaštićena amnionskom tečnošću materice, mišićima materice, tako da seksualna aktivnost neće uticati na bebu – kaže doktorka Petković iz Ginekološke ordinacije „Palmotićeva”.

Seks u trudnoći treba izbegavati kada postoji vaginalno krvarenje, ako postoji rizik od preterminskog porođaja i slabost grlića materice, ako curi amnionska tečnost, ako postoji placenta previa i ukoliko neki od partnera ima seksualno prenosive bolest.

Ishrana
Trudnica bi trebalo da unosi više kalorija (preporučuje se 2.500 kalorija dnevno, 300 kalorija više nego obično), međutim ono što je mnogo bitnije jeste da trudnica jede pravilno. Pravilna ishrana sadrži proizvode iz svih grupa namirnica: mlečni proizvodi, voće, povrće, riba, meso, jaja, masti i ugljeni hidrati. 

Veoma je važno unositi dosta tečnosti kako bi se održao pravilan elektrolitni balans. Tokom prva tri meseca trudnoće trudnica treba da jede hranu bogatu gvožđem, folnom kiselinom i kalcijumom.

Izbegavati 
Prevelike količine vitamina A mogu dovesti do poremećaja kod bebe, tako da je veoma važno izbegavati hranu bogatu vitaminom A, naročito džigericu i paštete, kao i neke vrste sireva. Takođe, treba izbegavati kafu, čajeve, gazirana pića, kao i termički neobrađenu hranu, nepasterizovano mleko. 

Kućni poslovi
Kućni poslovi mogu da budu korisni kao neka vrsta vežbe, ali je umerenost presudna. Ne treba ležati ceo dan, ali takođe ne treba ni preterivati u fizičkim aktivnostima i nošenju teških stvari.

Izbegavati 
Pranje pločica u kupatilu, koje spada u svakodnevne poslove posle tuširanja, težak je posao. Vucaranje teških stvari, kao i pomeranje nameštaja po kući takođe spadaju u teške poslove.

 

 

Farbanje kose
Ukoliko se niste farbali pre trudnoće, nemojte ni tada počinjati. S druge strane, ako ste navikli da se farbate redovno, nastavite i dalje. Jedino što možete jeste da promenite vrstu farbe za kosu. Umesto suviše agresivnih koje sadrže amonijak, koristite farbe na biljnoj bazi koje su prirodne i lako dostupne. Ako ste navikle da posvetljujete kosu blanšom, u trudnoći zaboravite na tu proceduru, već umesto toga izaberite neku od plavih nijansi. Ukoliko imate dilemu koju farbu ili masku za kosu da koristite, posavetujte se sa frizerom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.