Kratka biografija – Prim.dr.Stefan Engelbrecht

0
296

doktor_2Prim.Dr.Stefan Engelbrecht rođen je 1938. u Subotici, nekada MariaTheresiopolisstadt, u Vojvodini.
Poslije završene škole upisuje studij medicine. Nakon završenih studija, 1974. završava i specijalizaciju iz ginekologije i porodništva u svjetski poznatoj Petrovoj klinici u Zagrebu, Hrvatska.

Ubrzo postaje šef Ginekološko-porođajnog odjela u Zaboku, Hrvatska, te u porodiljstvo prvi u svijetu uvodi potpuno novu metodu – rađanje posteljice iza porođaja djeteta bez podvezane pupkovine s majčine strane. Na tu temu objavljeno je bezbroj stručnih radova. Metoda se u praksi dokazala kao jednostavna, sigurna, logična i potrebna.

Tijekom svog rada u Zaboku Dr.Engelbrecht je uz pomoć svoga stručnog tima ostvario zavidno nisku perinatalnu smrtnost djece – svega 2 promila – što je u to vrijeme bilo u samom svjetskom vrhu. Na temelju rezultata svojih istraživanja i uspješnog rada, 1980 godine dr. Engelbrecht u Zagrebu dobiva titulu Primariusa.

Poslije 13 godina uspješnog rada u Zaboku, zbog navedenih rezultata, dobiva poslovnu ponudu iz Austrije. Tamo odlazi raditi na novom projektu čiji je cilj bio smanjiti perinatalnu smrtnost djece na najmanju moguću mjeru, koja je i inače u Austriji tada bila na dobrom europskom prosjeku.

Ideja o Baby Watcheru koja je Prim.Dr.Engelbrechta pratila još od liječničkog staža konačno se realizirala u Austriji, gdje je i počela proizvodnja malog uređaja za trudnice kojim mogu slušati i vidjeti otkucaje srca svoje bebe tijekom trudnoće.

Dr.Engelbrecht je oženjen. Otac je četvorice sinova i jedne kćeri. Danas živi na relaciji Austrija- Hrvatska.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.