Metalni ukus u ustima (Disgeuzija)

0
279

Metalni_ukus_u_ustima_DisgeuzijaČini se da su Vam cele noći novčići bili u ustima? Evo šta treba da znate o ukusu metala koji ostaje u ustima i kako da ga se otarasite.

Disgeuzija je medicinski naziv za promenu čula ukusa. Najčešće imate gorak ukus metala u ustima koji postoji čak i kada ne jedete.

Šta je uzrok?
Hormoni, posbno estrogen, imaju bitnu ulogu u kontrolisanju i prilagođavanju čula ukusa. Kada ste u drugom stanju, nivo estrogena – a samim tim i čulo ukusa – mogu varirati u velikoj meri. Čulo ukusa i mirisa su usko povezani tako da promene u čulu mirisa mogu dovesti do disgeuzije.

Šta treba da znate?
Za nešto o čemu i ne znamo mnogo, disgeuzija je jako česta pojava u trudnoći. Kao što je slučaj sa jutarnjim mučninama, trebalo bi da nestane u drugom trimestru kada hormoni počnu da se smiruju.

Šta učiniti povodom metalnog ukusa u ustima?
Taj odvratan ukus se može neutralisati kiselinama. Fokusirajte se na kisele ukuse, npr. sok od limuna, limunada, a ukoliko stomak može da podnese, jedite hranu mariniranu u sirćetu. Takva hrana ne samo da može ukloniti metalni ukus iz usta već utiče na povećano lučenje pljuvačke koja pomaže da se isti ispere. Popričajte sa lekarom oko uzimanja vitamina jer neki od njih dovode do disgeuzije.

Još jedan trik: Svaki put kada perete zube, operite i jezik četkicom, ispirajte usta slanom vodom ili sodom bikarbonom. Nijedan od rastvora se ne guta! Na taj način ćete uspešno održavati Ph vrednost u ustima i zadržati svež dah.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.