Trudnoća i štitna žlezda

0
212

trudnoca-i-stitna-zlezdaKod žena obolelih od štitnjače neophodan je timski rad obučenih lekara kako bi se smanjila mogućnost komplikacija za vreme trudnoće. U prva tri meseca moguće je blago pogoršanje simptoma bolesti, koji se zatim u drugoj polovini trudnoće smanjuju i bolest se privremeno najčešće stabilizuje do sledećeg rizičnog perioda koji se javlja nakon porođaja.
Ukoliko se tokom trudnoće koristi najmanja doza lekova neophodna da se bolest drži pod kontrolom, učestalost komplikacija kod majke i fetusa, tj. Novorođenčeta, je svedena na minimum. U nekim situacijama preporučuje se i potpuno ukidanje terapije 2-4 nedelje pre porođaja, a odmah nakon porođaja terapija se ponovo nastavlja bez obzira na dojenje.
Za sada je Vaš prvi korak javljanje lekaru koji će zatim ustanoviti mere opreza u smislu redovnih kontrola hormonskog statusa štitnjače, određivanja nivoa TRAb, redovnih merenja krvnog pritiska i redovnog praćenja fetalnog rasta. Lekovi koje vi koristite u upotrebi su već oko 50 godina i mnoge majke prošle su period trudnoće sa tom terapijom bez značajnijih problema.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.