Trudnoća u srednjim godinama

0
373

Trudnoa-u-srednjim-godinamaU Europi, prošlog stoljeća samo 5% žena je rađalo prvo dijete u 40-im godinama, dok je danas ta brojka mnogo veća, pa tako danas svoje prvo dijete u zrelijim godinama rađa 20-25% žena.
Način života nekada i sada se umnogome promijenio, pa tako i uloga žene u društvu. Upravo to je jedan od razloga zašto se sve više žena u svijetu odlučuje za trudnoću tek u 40-im godinama. Medicina je napredovala, pa je sve manja opasnost od rizičnih trudnoća zbog starosne dobi majke. Žene najčešće čekaju sa trudnoćom dok završe fakultet, pronađu dobar posao, naprave karijeru i steknu materijalnu sigurnost, kako bi djetetu mogle osigurati što bolji život. Tako se prva trudnoća sve više odgađa za zrelije godine.
Prošlog stoljeća, 70-ih godina, u Europi, samo 5% žena je rađalo prvo dijete u 40-im godinama, dok je danas ta brojka mnogo veća, pa tako danas svoje prvo dijete u zrelijim godinama rađa 20-25% žena.
U svijetu postoji i veliki broj slučajeva žena koje zamrzavaju svoje jajne stanice, kako bi odgodile majčinstvo.
Ipak, nije sve baš potpuno jednostavno i bezopasno, jer je još uvijek broj pobačaja kod žena u zrelijim godinama veći nego kod mlađih žena, iako je ta brojka u padu.
Postoji i rizik da beba koju žene rode u zrelijim godinama života oboli od Downovog sindroma, ali zahvaljujući napretku medicine taj rizik je smanjen.
Najlakše trudnoću u 40-im godinama podnesu žene koje su u dobroj fizičkoj formi, žive i hrane se zdravo i redovito posjećuju svog ginekologa zbog kontrole trudnoće.
Evo nekoliko primjera slavnih žena koje su rodile u 40-im godinama i kojima je trudnoća protekla dobro, a bebe su zdrave.
Nicole Kidman i Halle Berry su rodile svoje prvo dijete u 41. godini života. Holly Hunter je rodila blizance u 47. godini, a Iman, supruga Davida Bowiea, rodila je prvu kćerku u 45. godini života.
Ima još puno ovakvih primjera u svijetu slavnih, ali ovdje su navedeni samo neki od njih. U svakodnevnom životu također ima dosta slučajeva žena koje su rodile u zrelijim godinama i čija su djeca potpuno zdrava.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.