38. nedelja trudnoće

0
268

Telo i život majke: bebini pokreti mogu biti jači, ali ne mora da bude stalno.Ukoliko ceo dan ne osećate pokrete, odmah se javite ginekologu.Članci i stopalo su otečeni, imate i bolove u kičmi.Odmarajte se, jastuk stavite ispod kolena zbog kičme.Povremena šetnja će vam takodje dobro činiti.Nikako ne treba da radite teške poslove.Organizujte se tako da imate nekog uvek u blizini u slučaju kontrakcije ili ako pukne vodenjak da vas prebaci u porodilište.
Razvoj bebe: u 38-oj nedelji ili nakon toga, smatra se da je beba rodjena u terminu.Obim bebine glave i stomaka su prilično jednaki.U crevima se nalazi mekonijum-prva stolica zelene boje.Beba može da dobija dnevno i po 25 g.Njena dužina  je blizu 50 cm. a težina je oko 2800-3200 g.
Količina plodove vode sada opada, ali ima još uvek dovoljno da bi zaštitilo.Ukoliko primetite oticanje plodove vode javite se u porodilištu.Bebina pluća je sada već potpuno razvijena i spremna je za spoljni svet.Kosti, ruke, noge su već tvrde, dok kosti lobanje još uvek nisu dok se beba ne rodi.

POSTAVI ODGOVOR