38. nedelja trudnoće

0
390

Telo i život majke: bebini pokreti mogu biti jači, ali ne mora da bude stalno.Ukoliko ceo dan ne osećate pokrete, odmah se javite ginekologu.Članci i stopalo su otečeni, imate i bolove u kičmi.Odmarajte se, jastuk stavite ispod kolena zbog kičme.Povremena šetnja će vam takodje dobro činiti.Nikako ne treba da radite teške poslove.Organizujte se tako da imate nekog uvek u blizini u slučaju kontrakcije ili ako pukne vodenjak da vas prebaci u porodilište.
Razvoj bebe: u 38-oj nedelji ili nakon toga, smatra se da je beba rodjena u terminu.Obim bebine glave i stomaka su prilično jednaki.U crevima se nalazi mekonijum-prva stolica zelene boje.Beba može da dobija dnevno i po 25 g.Njena dužina  je blizu 50 cm. a težina je oko 2800-3200 g.
Količina plodove vode sada opada, ali ima još uvek dovoljno da bi zaštitilo.Ukoliko primetite oticanje plodove vode javite se u porodilištu.Bebina pluća je sada već potpuno razvijena i spremna je za spoljni svet.Kosti, ruke, noge su već tvrde, dok kosti lobanje još uvek nisu dok se beba ne rodi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.