10. nedelja trudnoće

0
229

Za vreme trudnoće bar dva puta treba izvršiti posetu kod stomatologa.Sada je pravo vreme za prvu posetu.
Telo i život majke: mučnina i povraćanje polagano prolaze.Nastupaju promene raspoloženja.Sada je preuzeo maha emocionalni period.Možda će vam jedno vreme biti stalno vruće, zato su hormoni odgovorni, ovo stanje traje samo privremeno.Izloženost toksinima tokom cele trudnoće može biti štetna za plod.Zdravlje bebe u velikoj meri zavisi od brige i nege koju joj posvećujete.
Razvoj bebe: sada već liči na pravog čoveka i od embriona postaje fetus.To je već period bržeg rasta.Razvijeni su joj prstići na rukama i nogama, zatim zglobovi na rukama i nogama, laktovi, ramena.Sada već beba pliva unutar materice može da se vidi na Ultrazvuku, mada majka još ne oseća pokrete.Dužina bebe je oko 30 mm a težina je oko 5 grama.To je vreme u kojem može da se uradi invazivni test biopsija horionskih čupica. Po potrebi se radi i dobija se informacija kakvi su hromozomi bebe pol deteta.Možete da se raspitate o perinatalne dijagnostike.Sa više infomacija ste mirniji, ako ih želite uraditi.Mogućnosti, razloge, rizike sve odgovore tražite od vašeg ginekologa i odluka je na vama.
U 10. nedelji trudnoće preporučuje se obavezno uraditi ekspertni Ultrazvuk izmedju 11.-14. nedelje trudnoće a zatim Double test.Ukoliko je potrebno radiće se i Triple test.
Ženama starijim od 35 godina života  savetuje se da obavezno urade sledeće analize: biopsiju horionskih čupica, Amniocentezu ili ako se prekasno odluče Kordocentezu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.