Kako djetetu odgovoriti na pitanja o seksu i rađanju djece?

0
186

razgovor_mama_deteOd kud dolaze bebe?

Vjerojatno ste mislili da ‘veliki razgovor o seksu’ možete odgoditi za još nekoliko godina – kao možda za večer prije njegovog ili njezinog vjenčanja… Naravno šalimo se, no ako imate malo dijete prije ili kasnije, a vjerojatno prije nego što očekujete, ono će doći k vama i upitati vas nešto poput ovog: ‘Odakle dolaze bebe?’. Ako se pribojavate tog trenutka jer niste sigurni kako najbolje odgovoriti ovakva pitanja ili ona škakljivija o seksu, mi ćemo vam pomoći.

Prvi put kad se ovakva tema pojavila u razgovoru s vašim djetetom uspjeli ste mu nekako odvući pažnju („Hej, nije li to Jagodica Bobica na televiziji?“). No tako samo odgađate neizbježno. Ne samo da ćete morati odgovoriti na takva pitanja, već ćete ih morati odgovoriti u nekoliko navrata ovisno o tome koliko će s vremenom (s rastom i razvojem) sve više razumijevati.

 

Shvatite pitanje

Prvi korak u odgovaranju na veliko pitanje je da razumijete što vas vaše dijete u stvari pita. Moguće je da vas naprosto pita je li ono rođeno, primjerice u Zagrebu, kao i njegov prijatelj. Ako na to prvo pitanje odgovorite s jednostavnim pitanjem poput „Zbog čega te to zanima?“, znat ćete točno što vas dijete pita, kao i pozadinu tog pitanja. Postavljanjem pitanja ili dva saznat ćete koliko vaše dijete već zna o toj temi. A moglo bi vas iznenaditi i koliko je već saznao od prijatelja ili braće i sestara – i imat ćete šansu vidjeti koliko su točne informacije koje dijete ima.

Koristite jezik primjeren djetetovoj dobi

Jednom kad ste ustanovili da vas vaše dijete stvarno pita odakle bebe dolaze, vrijeme je za odgovor. – Do prvog razreda vaše dijete je vjerojatno spremno čuti da kad se mama i tata vole, legnu veoma blizu jedno drugom i naprave dijete, kaže vodeća američka psihologinja za djecu dr. Susan Bartell. – Ako osjećate potrebu da djetetu još detaljnije objasnite stvari recite: ‘Mama ima vaginu, a tata penis. Tata stavi penis u maminu vaginu i tako naprave bebu.’ Možda vam se čini da je to previše informacija za malo dijete, no nije. Isto tako očekujte da će dijete biti šokirano, kaže ona i dodaje kako velika većina djece u tom trenutku iskazuje gađenje.

– Nije potrebno o tome obavijestiti roditelje prijatelja vašeg djeteta, tvrdi dr. Bartell, no važno je da mu objasnite da tu informaciju ne smije dijeliti s drugima bez vašeg dopuštenja. – Budite odlučni i strogi po tom pitanju, ističe ona. A ako vaše dijete, unatoč upozorenju, ispriča prijateljima o svom novom saznanju, trebali biste ga podsjetiti na pravilo i pokazati svoje nezadovoljstvo. – Tek tada, tvrdi dr. Bartell, trebate roditeljima te djece reći što im je ispričalo vaše dijete. I nemojte se previše mučiti oko toga, ovo je na neki način neizbježno i to je način na koji većina djece dobije prve informacije o seksu.

Što ne biste smjeli reći?

– Jednako važno kao što ono što svom djetetu kažete i je i ono što mu ne biste trebali reći, objašnjava njujorška psihologinja. – Nemojte im pričati priče koje uključuju rode i nemojte im samo reći da u maminom trbuhu raste beba, bez ikakvih daljnjih objašnjenja. U takvom slučaju vaše bi se dijete moglo početi brinuti da bi on ili ona mogli postati isto trudna u svakom trenutku. Objasnite im da beba raste u posebnom području… koje imaju samo odrasle djevojke, kaže Bartell.

Dok pričate s djetetom, dr. Bartell preporuča postavljanje mnogo pitanja kako biste se pobrinuli da vaše dijete shvaća ono što ste mu ispričali. – Krenite polako i stanite kad vidite da je njihova znatiželja zadovoljena. Nemojte im ispričati više nego što morate, barem u ovom trenutku njihova razvoja. U stvari, s ‘friškim’ školarcima nema nikakve potrebe da se spominje riječ seks – osim ako vas dijete samo ne upita.

Posebne okolnosti

Ako je vaše dijete posvojeno (ako ste posvojili starije dijete koje je svjesno da je posvojeno) vaše objašnjenje bi trebalo uključiti i to. Vašem djetetu vjerojatno će trebati više podsjećanja da je ono punopravni član vaše obitelji. Ako imate svoju, ali i posvojenu djecu, pričajte i o tome. Prije svega, djeca žele znati da su željena i voljena, pa se pobrinite da im to govorite i pokazujete što je češće moguće.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.