Ne branite im da prave tulume kod kuće

0
231

TinejderiTinejdžeri obožavaju tulume, naročito one na kojima se ostaje do sitnih sati. No, roditeljima nije lako svoj dom prepustiti na milost i nemilost hordi adolescenata, jer znaju da će se susjedi žaliti na buku, da će kauč najvjerojatnije biti uprljan, a sudoper začepljen itd. Ali, ako vaš teenager želi napraviti tulum u stanu, trebali bi ste biti sretni jer to prije svega znači da se vaše dijete ugodno osjeća u svojoj kući te da se ne plaši vašeg susreta s njegovim prijateljima.

Shvatite to kao idealnu priliku da upoznate svoje dijete u novom svjetlu.

Moći ćete vidjeti kako se ponaša u društvu, da li ima neki nadimak, da li ga prijatelji vole itd.

Dozvolite mu da tulum organizira kod kuće jer ćete u protivnom srušiti most koji vaše dijete pokušava izgraditi između svog društvenog i obiteljskog života i zasigurno ćete biti zadovoljni i vi i vaš teenager.

Kako biste bili sigurni da će sve proteći u najboljem redu, ponudite djetetu pomoć oko organizacije.

 

  • Dozvolite mu da samo izabere čime će poslužiti goste i kakvu će muziku slušati, ali mu pomognite da napravi sendviče i kolače. Kao iskusniji, uputite ga u sitnice koje će mu olakšati organizaciju tuluma.
  • Naglasite mu da susjede treba obavijestiti barem jedan dan prije „velikog događaja“ kako bi se spremili za glasnu muziku.
  • Unaprijed se dogovorite i o tome do koliko će sati tulum trajati i ponudite se da razvezete goste kućama; na taj način ćete izbjeći mogućnost da se zabava produži u nedogled.
  • Predložite mu i da pozove neke prijatelje da prespavaju kod vas. Tako će narednog dana moći pospremiti stan zajedno.

Inače, iskustvo pokazuje da roditelji nakon tuluma obično samo zaključe kako je sve proteklo u najboljem redu i da je stan doveden u prijašnje stanje. To je zato što teenageri dobro znaju da će tako dobiti odobrenje za još poneki tulumčić.

 

Da biste spriječili štetu, s pripremama počnite na vrijeme:

  • Stavite stare prekrivače na trosjede i fotelje, sklonite tepihe i sve lomljive stvari.
  • Ukoliko ne želite da gosti ulaze u neke prostorije u stanu, postavite znak iznad vrata „Zabranjen Ulaz“; djeca će cijeniti vaš smisao za humor te će vjerojatno i poštovati vašu zabranu.
  • Na osnovu veličine stana unaprijed se dogovorite o tome koliko gostiju dijete može pozvati.
  • Sklonite sve dragocjenosti; slike, nakit, antikvitete kako biste bili sigurni da ništa od toga neće biti oštećeno.

 

Obavezno razgovarajte o alkoholu. Ukoliko vaše dijete ima manje od 18 godina, ne dozvolite mu da na tulumu služi alkohol. Kod teenagera koji su već punoljetni zabrane ne prolaze baš tako lako.

S toga otvoreno razgovarajte o služenju alkohola jer ako to pretvorite u tabu temu, očekujte da će se djeca baciti na žestoka pića čim zatvorite vrata za sobom! Bolje je da objasnite djetetu koje su posljedice opijanja i da će, ukoliko se napije, propustiti zabavu.

Predložite mu da zajedno napravite „sangriju“ ili „punč“ sa malom količinom alkohola.

Ukoliko se vaše dijete ili neko od njegovih prijatelja ipak napije, ne paničarite, ali ga u tome ne podržavajte.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.