Razvod roditelja

0
328

razvod_roditeljaRazvod roditelja jedan je od najčešćih, traumatičnijih događaja sa kojima se dijete suočava. Dijete koje je bilo svjedokom razvoda roditelja tri puta je podložnije emocionalnim problemima od druge djece.

Faze razvoda

Wallerstein i Blakeslee opisuju tri faze razvoda:
1. akutna – emocionalna faza konflikta među roditeljima – obično traje veoma kratko, ali može biti produžena i na nekoliko godina ako je u pitanju pravni proces ili postupak mirenja.
2. tranzicionalna – roditelji se udaljavaju jedan od drugog i stvaraju se nove veze.
3. sređivanje – stvaraju se novi modeli življenja i nema više direktne emocionalne veze sa bivšim partnerom.

Reagovanje djece na razvod roditelja

Suočavanje sa razvodom uzrokuje kod djece reakciju koja je ista kao i reakcija na bilo koji drugi težak događaj. Oni vjeruju da se oko njih ruši svijet i zbog toga su nerovozni, a njihovo tugovanje je često vezano za stresno ponašanje roditelja. Predškolska djeca odbijaju razvod tako sto češće plaču, više zahtjevaju. Poremećaji sna su česti, kao i agresivno ponašanje prema roditeljima, rođacima, vršnjacima. Ako se razvod roditelja dešava u vrijeme polaska djeteta u školu, ono se boji da će roditelj koji odlazi prestati da se brine o njemu i otvoreno iskazuje tugu. Djeca u ovoj dobi još ne razumiju složenost situacije i pokušavaju pomiriti roditelje. Razvod roditelja kod djece može da izazove velike emocionalne probleme.
Intervencija

Prvi oblik intervencije djeteta je napor da se uspostavi prijateljski odnos između razvedenih roditelja, kako bi se izbjegao osjecaj da je u „sredini“.

Postoje zadaci koje dijete treba postići ukoliko se želi minimalizirati utjecaj razvoda roditelja:
– spoznavanje realne situacije
– shvatiti gubitke koje je razvod donio
– prihvatiti stalnost razvoda
– razriješiti osjecaj krivnje i ljunje

U ovom procese neophodna je pomoć odraslih, treba pokazati razumijevanje, biti dostupan i ne uticati na dijete vlastitim mjerilima i stavovima. Dobra veza djeteta sa jednim ili oba roditelja je jako bitna za sam razvoj, te adekvatna podrška izvan porodice. Ipak, način na koji se roditelji nose sa činjenicom razvoda utiče i na to kako će se sa tim nositi i samo dijete.
Izvor:bhbebe.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.