Sterilitet – Terapija Oligospermije

0
294

Oligospermija, odnosno manjak spermatozoida, jedan je od najčešćih uzroka steriliteta muškarca. Iako je potreban samo jedan spermatozoid da bi se oplodila jajna ćelija, oligospermijaverovatnoća da će pojedinačni spermatozoid stići do jajne ćelije gotovo je zanemarljiva, zbog čega oligospermija značajno smanjuje šanse da dođe do začeća.

Od velike pomoći može biti terapija za muški sterilitet uzrokovan niskim brojem spermatozoida. Nakon što dijagnostikuju neplodnost kod muškarca, urolozi određuju adekvatnu, individualnu terapiju.

Simptomi za sterilitet

Za većinu muškaraca, jedini znak malog broja spermatozoida je nemogućnost začeća deteta. Par se smatra neplodnim ukoliko ne začne dete nakon godinu dana, tokom kojih je imao redovne odnose. Ako je u pozadini narušene proizvodnje spermatozoida hormonalni disbalans, mogu da se jave i drugi siptomi poput smanjenemaljavosti tela i lica, ili problem sa seksualnim funkcijama.

Faktori rizika kod steriliteta

Uzrok smanjenja broja spermatozoida može biti genetske ili hormonalne prirode. Određeni poremećaji, kao što je Klajnfelerov sindrom ili nedovoljno lučenje hormona, utiču na proizvodnju sperme. Upotreba opojnih sredstava, pre svih, kokaina i marihuane, takođe može uticati na smanjenje broja spermatozoida.

Na redukciju proizvodnje sperme, negativan uticaj imaju prekomerna težina ( izaziva hormonalne poremećaje ), upotreba nekih vrsta lekova, izloženost radijaciji, određenim hemikalijama i toploti, kao i pušenje, kako aktivno tako i pasivno. Određene hiruške intervencije i povrede testisa takođe mogu smajiti produkciju spermatozoida.

Prevencija Oligospermije i Steriliteta

  • prestanite sa pušenjem jer pušenj ugrožava proizvodnju spermatozoida i utiče na smanjenje libida
  • izbegavajte prekomerno konzumiranje alkohola
  • izbegavajte nedozvoljene supstance kao što su anabolički steroidi, marihuana i kokain jer utiču na proizvodnju spermatozoida
  • izbegavajte tople kupke i saunu jer dugotrajna izloženost toploti može privremeno da smanji brojnost spermatozoida
  • izbegavajte tesan donji veš i predugo sedenje ili držanje prenosnih računara u krilu koji mogu takođe da povećaju temperaturu skrotuma
  • pravilno se hranite i unosite dovoljne količine svežeg voća i povrća, kao i koštunjavog voća poput badema i brazilskog oraha

Najnovija istraživanja pokazuju da redovna upotreba peruanske make u velikom broju slučajeva rezultira povećanjem broja i kvaliteta spermatozoida.

Tablete „PeruvianMaca“ efikasno su pomoćno sredstvo u tretmanu oligospermije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.