Čistite igračke jednom nedeljno

0
282

Čistite igračke jednom nedeljnoPlišane igračke stavite jednom nedeljno u kese za zamrzivač i ostavite u frižideru na nekoliko sati, što će „ubiti“ prašinu, bakterije i grinje.
Pedijatri kao prevenciju savetuju i da ograničite broj igračaka koje dete stavlja u krevet i da njih ne iznosite napolje, odnosno da ne budu na podu ili u autu. Takođe, dobro je i da se rešite svih igračaka koje su polomljene, jer se one mnogo teže čiste i lakše skupljaju nečistoćeIgračke, posebno plišane, odlično su „skladište“ za grinje i prašinu i zbog toga je važno da ih redovno čistite.
To je posebno značajno ako je vaše dete skolno alergijama ili pati od astme, kao i ako imate bebu koja je u fazi da sve što dohvati stavi u usta. Čiste igračke čuvaju dečje zdravlje.
Pored grinja i prašine na njima može biti i teških metala koji mogu da prouzrokuju infektivne bolesti.
Kada kupujete novu igračku obratite pažnju da li može da se čisti, a na onima koje mogu da se peru najčešće postoji uputsvo za održavanje. Detetu nikada nemojte davati da se igra sa novom igračkom dok je ne operete, jer se može dogoditi da se na njoj nalaze virusi ili bakterije.Stručnjaci preporučuju da igračke čistite jednom nedeljno. Plastične i one koje je moguće očistiti krpom možete da popraskate i sredstvima za dezinfekciju, a potom da ih operete mlakom vodom. Koristite blage deterdžente i dobro isperite. Ako igračka ima „sakrivene“ delove, možete da upotrebite i četkicu, koja će vam služiti samo za to.Kada isperete igračku nemojte je brisati, ostavite da se osušu na vazduhu. Ukoliko piše na deklaraciji, neke plastične igračke povremeno možete da stavite u mašinu za pranje sudova.Plišane igračke dobro se peru u veš mašini, ali se dugo suše, pa možete da probate jedan „trik“ – stavite ih u kese za zamrzivač i stavite u frižider na nekoliko sati, jednom nedeljno.
To će „ubiti“ prašinu, bakterije i grinje, a može da pomogne i usisivač, pogotovo oni sa posebnim dodtakom za igračke. Redovno ih tresite i vetrite, što naročito važi za olišane igračke sa baterijama, koje ne možete prati.
Drvene igračke najlakše se održavaju, mlakom vodom i blagim deterdžentom, ali pazite da ne puštaju boju. U tom slučaju ih bacite, jer stručnjaci tvrde da je to dokaz slabog kvaliteta.
Igračke koje deca koriste tokom kupanja posle svake upotrebe obavezno osušite, jer su „odlične“ za razvoj plesni i buđi. Isperite ih od sapunice mlakom vodom i osušite peškirom ili krpom.
Takodje, ako se druga deca igraju sa igračkama vašeg deteta, a kašlju ili su prehlađena, operite ih posle posete, jer se na taj način lako prenose infekcije. Igračke treba češće da perete i kada je vaše dete bolesno, kao i onda kada su uprljane hranom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.