Šta sa buntovnim tinejdžerom?

0
291

sta_sa_buntovnim_tinejdzeromMnogi roditelji mlađih tinejdžera često se pitaju kako treba da reaguju kada njihovo dete, koje upravo prolazi kroz buran pubertetski period, odjednom postane buntovno i nepokorno?
Kako treba da reaguju kada učini neki prekršaj, ne ispoštuje dogovor, prvi put pobegne sa časa ili se sa žurke ne vrati na vreme?

Šta uraditi kada roditelj odluči da u takvoj situaciji kazni dete i zabrani mu odlazak u teretanu ili izlaske sa društvom, ali ono kaznu ne prihvata i jednostavno je ignoriše?
Recimo, rekli ste mu da se sa žurke vrati do ponoći, on je ostao do 2 ujutru, vi mu zabranjujete da sledeće večeri izađe sa društvom, a on čeka pogodan trenutak i „hvata maglu“ dok vi sa prijateljicom ćaskate telefonom.

Nije lako sa tinejdžerima, ali uvek postoji način da se problem reši na miran način.
Zaboravite na viku i dreku. Sačekajte da problem „prenoći“, ali ne povlačite se. Kad se mladi gospodin ili gospođica probudi i doručkuje, otvoreno porazgovarajte o sinoćnjem prekršaju i nedoličnom ponašanju.

Ako uporno odbija da se pokori vašim zabranama, onda upotrebite glavne adute: ukinite mu džeparac ili odlazak na ekskurziju.

Objasnite mu da ste zbog njegovog ponašanja prisiljeni da to uradite. Ako se posle toga situacija ne razreši nego se još više zategne, potražite pomoć posrednika, nekog rođaka ili porodičnog prijatelja koga vaše dete izuzetno ceni. Ispričajte mu kakav problem imate i zamolite ga da popriča sa njim i pomogne vam da prevaziđete sukob. Ukoliko i to ne pomogne, posavetujte se sa školskim psihologom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.