Kako da pričate o seksu sa svojom decom

0
238

Kako_da_pricate_o_seksu_sa_svojom_decomRoditelji često brinu da su deca ranjivija nego što ona stvarno jesu. Ako ste ih naučili pravim vrednostima, ciljevima i usadili im snažan osećaj samopouzdanja, oni će biti prilično snalažljivi.
Vi ste u prepunoj bašti restorana, uživate u salati sa svojom osmogodišnjom ćerkom, kada ona iznenada glasno pita: „Mama, šta je oralni seks?“, ostavljajući vas da se pitate ko je u tom trenutku crveniji, vi ili cvekla u tanjiru.

Razgovor o seksu sa decom može biti neprijatan. Šta da kažete, kako da kažete i kada je pravo vreme? Mnogi roditelji (i deca) strahuju od  dana kada ću morati da obave taj ozbiljan razgovor, objašnjava Julie Bayley, psiholog sa Univerziteta Coventry. „Veliki broj roditelja veruje da postoji pravi trenutak za ovaj razgovor, ali nikada ne znate koji je,“ kaže ona. „Zapravo, ne postoji pravi trenutak.“
Umesto toga, to je otvoreni razgovor koji traje godinama, kaže Bayley. „Kada mislite da je razumno posvetiti se toj temi, učinite to. Vi najbolje znate vaše dete. Ključna stvar je da počnete rano. Razmislite o onome što želite da kažete, a ako ne znate, recite: „Ne znam, hajde da saznamo zajedno“.

Mlađi od 5 godina

Vaše dete će se početi da primećuje osnovne razlike između dečaka i devojčica, tako da možete očekivati pitanja kao što su, „Šta je piša?“ Takva pitanja vas mogu uznemiriti i, uprkos najboljoj nameri, možemo se naći u situaciji da prekidamo razgovor jednim „Ne pričaj gluposti“ ili „Ne moraš to da znaš“. Ali to samo čini ovo tabu temom, utirući put za još više neprijatnosti kasnije.
„To šalje snažnu poruku da je seks zastrašujući i tako da će na kraju vaše dete potražiti i dobiti informacije negde drugde“, kaže Bayley. Budite iskreni i koristite odgovarajuće nazive za pojedine delove tela. Deca će primetiti da im dodir prija i to je pravi trenutak da se uvede odgovarajuće objašnjenje. „Proverite da li ste objasnili deci da želja da dodiruju svoje genitalije nije ni bezobrazna ni prljava, ali nije ni pravo vreme ni mesto raditi to u javnosti,“ kaže ona.

Između 6 i 9 godina

„Kada sam ispričala ćerki da sam imala carski rez, ona je rekla da neće poljubiti nijednog dečaka jer ne želi da ostane trudna i da mora na operaciju. Shvatila sam da je vreme da sednem i razgovaram s njom“, kaže Nina, 34.
U ovoj fazi deca počinju da bivaju veoma svesna svog tela. Možda ćete „uloviti“ svoje dete kako zuri u vaše telo i pita vas pitanja u vezi sa njim. Znatiželja o seksu počinje upravo tada, tako da je to dobar trenutak da raspršite sve zablude koje su možda pokupili. Pitajte ih šta misle kako nastaju bebe, to može biti dobar način da proverite da li veruju u neke zablude. Ako pokažu interesovanje, predložite im da zajedno prelistate knjigu sa slikama kako biste im bolje objasnili.
Uz novu svest o telu, vaše dete će verovatno biti znatiželjno da istražuje i tela druge dece pa će se „igrati doktora“. „Sve dok deca imaju jasnu ideju gde je granica i da njihova tela pripadaju samo njima, to nije nešto zbog čega bi roditelji trebalo da brinu. Neće biti previše poriva za seksualno istraživanje, osim svog sopstvenog tela,“ kaže Pepper Schwartz, profesor sociologije na univerzitetu u Vašingtonu.
Takođe je za početak važno da pomognemo deci da nauče kako da kritički posmatraju slike koje su predstavljene u medijima. Deca počinju da brinu o obliku svog  tela sve ranije. Roditelji bi trebalo da ih ohrabre i podržavaju, podstičući decu da misle pozitivno o sebi i gradeći njihovo samopoštovanje.

Između 10 i 12 godina

Kako pubertet počinje ranije kod neke dece, oni mogu osećati uznemirenost zbog način na koji se njihova tela razvijaju. Uz buđenje seksualnog interesovanja, vaše dete može upoznati svog prvog dečka ili devojku, dok utisak da su svi njihovi prijatelji u vezama, i da su neki od njih seksualno aktivni može vršiti pritisak na njih. Izuzetno je važno da vaše dete razume šta je pubertet, seks i kontracepcija – i način na koji započnete razgovor je presudan.
Pokušajte da upotrebite scenario neke serije ili filma kao pomoć. Zaplet koji prikazuju raskid veze ili abortus, na primer, može biti dobar početak. Zatražite da vam kažu svoje mišljenje o likovima, njihovim odlukama i ponašanju. Da li bi oni isto postupili? Kako bi reagovali? Da li misle da je krajnja odluka bila ispravna? Šta bi oni učinili umesto toga? Zainteresovanost za ljude istog pola, potom za suprotni pol i razvijanje romantičnih osećanja su zdrave faze seksualnog razvoja. Sve dok im je jasno da mogu da razgovaraju sa nama ako im je potrebno, ne bi trebalo da se mešamo.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.