Mame nemaju vremena za sebe

0
264

mame_nemaju_vremena_za_sebeKada postanu majke, žene više nemaju vremena da se posvete sebi. Slobodno vreme koje su ranije trošile na svoje potrebe, poklanjaju isključivo deci, jer majčinstvo je posao sa radnim vremenom od 0 do 24 časa.

Studije pokazuju da to nije bio slučaj pre samo nekoliko decenija jer je ritam života bio sporiji, pa su žene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka majčinstvo lakše podnosile nego danas.

Današnje majke, moraju da „žongliraju“ između poslovnih i materinskih obaveza, a vremena za sebe gotovo i nemaju. Ali, bez obzira na to, osećaju grižu savesti i čak 88 procenata njih smatra da ne provode dovoljno vremena sa svojim mališanima.

Istraživanje britanskih psihologa, koje je obuhvatilo 1.000 majki, pokazalo je da trećina žena smatra da ima manje vremena za sebe nego što su imale njihove majke. Stručnjaci su precizno izračunali da se sebi posvećuju 26 minuta dnevno, odnosno tri časa nedeljno.

Osim toga, 64 odsto majki veruje da je najveći „krivac“ za nedostatak slobodnog vremena njihov posao, a trećina priznaje da žive pod hroničnim stresom u nastojanju da budu dobre majke.

Prosečna zaposlena majka u Evropi svojim mališanima posvećuje svega 81 minut vremena, dok majke koje ne rade samo na decu svakodnevno potroše 2,5 časa.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.