Disciplina, šta je to

0
229

familyDosta vam je neprestanih prepirki, bezobraznog odgovaranja, laganja, zanovetanja i ostalih problema koje vaše dete ima u ponašanju? Postoje praktične i prilično jednostavne strategije kako se nositi s nedisciplinom.

Bezobrazno: Čini se da vaše dete ne razume koje je ponašanje prikladno, a koje ne. Ignoriše vas, bezobrazno odgovara, odbija da poštuje kućna pravila… Čak i govorom tela pokazuje aroganciju, a i prosto se izražava, otprilike kao da mu je Bart Simpson glavni uzor.


Rešenje: Ovde se morate nositi s dva problema – govorom tela i jezikom koji dete koristi, a čini se da bi vašem detetu trebao „trening“ na oba fronta. Dajte mu jasno do znanja da ponekad gestovi govore glasnije i jasnije od reči: kad vam koluta očima, prekrsti ruke, lupka prstima ili stopalom – očito pokazuje da mu nije stalo do toga šta mu govorite. Nemojte to tolerisati. A što se tiče odgovaranja i korišćenja prostih reči, možda biste mogli da ograničite gledanje televizije, odnosno da povedete razgovor o tome zbog čega se nešto što se vidi i čuje na televiziji ne može koristiti kod kuće. Ako bezobrazni tinejdžer pokuša da vas uvuče u svađu, odlučno i bez podizanja glasa ponovite svoju odluku i dajte mu do znanja da nećete nastaviti razgovor. Posle toga izađite iz prostorije.
Odgovaranje: Ne možete svoje dete ništa zamoliti, a da vam ono na to bezobrazno ne odbrusi nešto.
Rešenje: Nemojte ignorisati ili tolerisati takvo ponašanje. Time dete pokazuje manjak poštovanja prema vama, a naučiće se da se tako ponaša i prema drugima, što će mu itekako otežati život. Naravno, i vi morate imati poštovanja prema svom detetu, i na sopstvenom primeru prema drugima pokazati da se to odnosi na sve. Ne dozvolite da vas uvuče u bespotrebne svađe. Vi ste roditelji i zaduženi za postavljanje pravila.
Ne sluša vas: Vaše dete se „isključi“ kad god mu nešto govorite ili ga zamolite da nešto uradi.
Rešenje: Pobrinite se da imate potpunu pažnju deteta pre nego što počnete bilo šta da objašnjavate. To možda znači da stanete ispred televizora koji gleda, isključite CD plejer ili da mu zaustavite igranje igrice na kompjuteru. Dobro rešenje je i da dete za vama ponovi ono što želite da uradi, kako biste bili sigurni da je shvatio poruku.
Prekida vas: Kad započnete razgovor s nekim, vaše dete počinje da dosađuje i prekida razgovor.
Rešenje: Dajte detetu do znanja da prekidanje tuđeg razgovora nije lepo i da treba pričekati dok ne dođe red na njega. Tada nastavite razgovor sa sagovornikom, bez obzira na upadice svog deteta. Tek kad završite razgovor s odraslom osobom, skrenite pažnju na dete, kako bi njihovo strpljenje bilo nagrađeno. Dete mora znati da će imati šansu da vam kaže ono što je htelo.
Zadirkivanje: Vaše dete stalno zadirkuje i podbada svoju mlađu sestru ili brata, i to je nešto što obično rezultira suzama vašeg mlađeg deteta.
Rešenje: Podsetite svoje starije dete da je zadirkivanje zabavno samo kada i druga osoba uživa u tome – a očito da vašem mlađem detetu to nije zabavno ako plače. I smislite kaznu za ovo ponašanje – možda „tajm aut“ u drugom delu stana ili kuće i bez igrački i televizora.
Laganje: U poslednje vreme uhvatili ste svog sina u laži, i to se dešava prilično često. Kada ga suočite s činjenicama, prizna istinu, ali uznemirava vas kako lako izgovara laži i koliko često to čini.
Rešenje: Razmislite o tome koliko puta vi iskrivljujete ili „natežete“ istinu. Izgovorite li i vi pokoju laž s vremena na vreme? Onda nemojte biti prestrogi sa svojim detetom, naročito ako se radi o sitnicama. I razmislite o tome da li su vaše uobičajenekazne previše stroge. Jer ako su kazne jako stroge moguće je da se vaše dete plaši da vam prizna grešku – a tada je težnja da laže (upravo zbog tog straha od kazne) velika. Vaše dete mora osećati da je iskrenost najbolji put i da vam se može poveriti oko svega što mu se događa. Ali, za tako nešto mora postojati razumevanje za sve sitne „gluposti“ koje smo i sami pravili kao mali.
Krade: Uhvatili ste ga kako krade slatkiše od brata ili sestre, novac od vas ili slatkiše u radnji.
Rešenje: Dajte detetu do znanja da je krađa potpuno neprihvatljivo ponašanje i insistirajte na tome da se iskupi osobi od koje je krao – da vrati novac ili nadoknadi slatkiše koje je uzeo. Ako se ovaj problem nastavi ili još gore eskalira, morali biste da potražite stručnu pomoć jer to može biti znak ozbiljnijih problema.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.