Pripremite dete za prvi dan škole

0
202

dete_kolaDva meseca pre škole započnite s pripremama svoga đaka prvaka  za prvi dan škole, kako bi sve prošlo što vedrije, bez suza i nepotrebnog straha…

Polazak u prvi razred osnovne škole velik je korak za vaše dijete, ali i za vas, pa nije na odmet da već sada počnete s pripremom kako bi na jesen prvi dani u novom okruženju prošli sa što manje stresa i problema. Dugo toplo ljeto je pred vama i to je savršena prilika da djetetu objasnite sve nedoumice koje možda ima i odgovorite na sva njegova pitanja. Dakle, svaki dan posvetite malo vremena svojem školarcu i kroz igru i razgovor obavite sve pripreme.


Odgovorite na sva pitanja

Velika je mogućnost da će dijete biti u strahu od prvog dana u školi. To ćete vrlo lako primijetiti jer će na sam spomen škole postati razdražljivo, plačljivo ili će pak imati izljeve bijesa. To je onda i razlog više zbog čega ćete se morati potruditi oko pripreme. Nemojte dijete početi bombardirati s različitim informacijama, nego započnite s vlastitim pričicama kako je vama bilo dok ste krenuli u školu. Pričajte samo lijepe dogodovštine i što ste sve doživjeli. Odgovorite na sva djetetova pitanja koja će imati, bez obzira koliko se ona vama činila beznačajna. Djetetu su ona često od ključne važnosti.

S pozitivnim stavom, postepeno ćete graditi djetetovo povjerenje. No, nemojte pretjerivati i lagati o događajima u školi. Ukoliko je dijete išlo u vrtić, naviknuto je biti odvojeno od vas, pa razdvojenost u školi ne bi smjela biti problem. No, ako dijete nije išlo u vrtić, objasnite mu da ćete da vi dopratiti do škole i čekati nakon završetka nastave, ali da će sa svojim vršnjacima i učiteljicom morati provesti određeno vrijeme u druženju i učenju novih stvari.

Druženje s vršnjacima

Ako imate stariju djecu koja idu u školi, novopečeni školarac će od starije braće, sestara kako je u školi. Od velike pomoći mogu biti prijatelji iz susjedstva, vrtića koji znaju što ih očekuje u školi, pa su veće šanse da će se veseliti početku škole i da neće promjenu shvatiti toliko dramatično, niti će biti pod stresom. No, bez obzira na to koliko je dijete naviknuto na određene aktivnosti, nije na odmet da kroz igru podignete njegovo samopouzdanje.

Okupite sve njegove vršnjake koji su krenuli ili trebaju krenuti u školi i igrajte se učiteljice i učenika. Neka svako dijete dobije priliku ispričati priču ili odgovoriti na postavljeno pitanje. To će biti prilika da dijete stekne samopouzdanje u govoru pred skupinom djece i odraslih. Osim toga, za vaše dijete je dobro da se više druži s vršnjacima, ukoliko nije išlo vrtić kako bi steklo određene društvene vještine.

Pronađite u knjižnici ili knjižarama slikovnice ili knjige koje govore o polasku u prvi razred. Pročitajte knjigu s djetetom i raspravite o temi.  U prvom razredu djeca će morati mirno sjediti za klupama i slušati što će učiteljica pričati. Ako je vaše dijete nemirno pokušajte ga umiriti i priviknuti da barem pola sata crta i boja slikovnice ili da mirno sjedi dok mu pričate priču. Djeca počinju učiti slova u vrtiću, a neka već znaju i čitati kada dođu u prvi razred osnovne. Nemojte se zabrinjavati ako vaše dijete ne zna slova, no pokušajte ga kroz igru i zabavu naučiti slova, odnosno abecedu.

Uključite ga u pripreme

Ljeto je savršeno vrijeme za šetnje, pa zašto se ne biste uputili do škole, ako je ona dovoljno blizu. Prošećite čim češće s djetetom od doma do škole, kako bi lakše upamtilo put. Objasnite mu kako treba prelaziti cestu, te na što sve mora paziti. S obzirom da je ljeto, pa će vjerojatno škole biti zatvorene i nećete moći uči u njih, no provedite nekoliko minuta pred školom u igri kako bi se dijete priviknulo na okruženje. Dopustite mu da istraži okolicu. Objasnite mu kako će svaki dan ovdje dolaziti i učiti nove stvari te se družiti i igrati s novim prijateljima. Ispričajte mu kako će se trebati ponašati u školi i rutinu na koju će se morati priviknuti.

Kada dođe vrijeme kupovine prvih školskih knjiga, torbe odjeće i ostalih stvari, uključite i svoje dijete. Neka s vama izabere torbu koja će mu se svidjeti, olovke, pernicu i primjerice šarene omote za knjige. Uz knjige kupite primjerice bojanku ili neku zanimljivu knjigu koju će odmah moći upotrebljavati, što će povećati veselje i uzbuđenje oko odlaska u školu.

Djevojčicama je posebno važna i odjeća koju će nositi u školu, pa ih obavezno odvedite u kupnju nove odjeće. Bilo da je to samo jedna nova majica, haljinica, hlače ili cipelice, biti će uzbuđene, sretne i nestrpljive oko novih stvari. I djevojčice i dječaci vole odjeću s omiljenim likovima iz crtanih i animiranih filmova, pa u tome nećete pogriješiti.

Dve nedelje  pre škole…

Ako je vaše dijete nije ranoranilac i voli spavati dulje, dva tjedna prije polaska u školu počnite s treningom ranijeg ustajanja. Probudite ga u vrijeme kada će se buditi dok će ići u školu, te mu spremite lagani doručak. Odmah nakon doručka smislite neke aktivnosti koje ćete raditi s djetetom, tako da se privikne na raniju aktivnosti u kući ili pak izlaske iz kuće. Ukoliko dijete nije išlo u vrtić i nije naviknuto biti dulje vrijeme bez vas, objasnite mu da ćete ga vi dopratiti do škole pričekati na kraju nastave, te da nema potrebe da bude tužno ili da plače. Ukoliko i dođe do suza, nemojte se previše zabrinjavati. Ostanite smireni i dobro raspoloženi i nemojte pokazivati i da je vama teško.

Prvog dana škole, dovedite ga do škole i čekajte upute učiteljice ili osobe koja će biti dočekati prvašiće. Kada će biti vrijeme da se oprostite i ostavite dijete u razredu. Pobrinite se da dijete na prvi dan škole bude naspavano i odmorno i da pojede nešto prije odlaska u školu. Organizirajte se, tako da spremanje u školu prođe bez strke i nervoze i da sve prođe u vedroj i opuštenoj atmosferi. Obećajte mu prije rastanka u školi da ga na povratku iz škole vodite na sladoled ili neko omiljeno mjesto ili primjerice da ćete mu spraviti omiljeno jelo kod kuće. Tako će se dijete veseliti i školi i povratku kući.

Izvor: žena.hr

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.