Deca i posmatranje agresivnog sadržaja na TV-u

0
408

Deca_i_posmatranje_agresivnog_sadraja_na_TV-uKako posmatranje filmova sa nasiljem i agresivnim sadržajem utiče na djecu?

Kada je u pitanju posmatranje agresivnih sadržaja postoje dvije naučne pretpostavke. Prva je da posmatranje nasilja i agresivnog sadržaja dovodi do katarze – duhovnog rasterećenja, oslobađanja tenzije, rasterećenja od negativne energije. Druga se odnosi na to da posmatranje agresivnog sadržaja doprinosi povećanju agresivnih reakcija kod posmatrača. Bez obzira da li se slagali sa Frojdom, koji je smatrao da posmatranje agresije dovodi do katarze ( a ta ideja potiče još od Aristotela), naučna psihološka istraživanja izložena u više od stotine studija imaju zaključak da posmatranje spektakla nasilja dovodi do porasta agresivnosti, neprijateljstva kod gledalaca. Na ovaj zaključak upozoravaju brojni autori u svojim radovima.

Zašto trebamo biti posebno oprezni kada su u pitanju djeca?

Naime, činjenica je da dijete do 8 godina starosti vidi na hiljade scena sa nasiljem na televiziji. Djeca se na taj način uče agresiji, jer je činjenica da dijete starosti od 8 godina ne može (zbog stepena zrelosti) da napravi diskriminaciju i da razlikuje fantaziju od realnosti. Upravo iz tog razloga djeca su posebno prijemčiva za usvajanje ponašanja koja se na privlačan način prikazuju na ekranu. Svima nam je poznato da na TV – u ima veliki broj sadržaja sa nasiljem, reklama proizvoda sa elementima pornografije, reklama alkohola, duvana… Gdje je granica u svemu tome, ostaje zagonetka. Ali kada su u pitanju djeca, trebamo biti posebno obazrivi. Zato roditelji “ preuzmite stvari u svoje ruke“ i sami birajte sadržaje, crtane filmove, igrice koje će Vaša djeca da gledaju jer ti sadržaji mogu imati dalekosežan uticaj na dječji razvoj i njihovo ponašanje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.