Kad baka i deka razmaže unučiće

0
199

Kad_baka_i_deka_razmaze_unuieZa razliku od roditelja, baka i deka imaju sasvim drugu ulogu. Dok roditelji moraju da budu i strogi, baki i deki je dopušteno da razmaze svoje unuče koliko god požele. Ipak, to se često kosi s odgojem koji smo odredili za svoju decu. Nije retkost da zbog toga dođe do svađa i razmirica. Upravo zbog toga vreme je za malo odgojnih metoda i za starije.
POJASNITE AUTORITET
Za vaše roditelje uvek ćete ostati deca, bez obzira što već imate svoje mališane za koje vaspitavate. Oni zbog toga često nisu spremni da poslušaju šta im kažemo. A uz to unuci su tako slatki, pa kako im ne bismo pružili sve? To je do određene mere, naravno, i dopustivo i sasvim normalno, ali ipak morate da povučete određene granice. Pravila koja vi sprovodite u svojoj kući ne smeju da budu u potpunosti prekršena u domu bake i deke. Ako ste zabranili da se igraju video igrice pre nego se napiše domaći zadatak, oni to moraju da poštuju. Tačno objasnite šta očekujete. Naravno, ostavite im prostora da ih razmaze, ali ne kršeći vaša pravila koja su postavljena s razlogom. Isto tako imajte na umu da tu priče i objašnjavanja mnogo nema, samo im zabranite da podrivaju vaš autoritet na taj način.
OBJASNITE DECI
da ne bi došlo do bilo kakvih nesporazuma, svojoj deci tačno objasnite zbog čega im vi nešto branite, a baka ili deka ne. Na primer, ako baka češće daje slatkiše, a vi ne, detetu će to biti čudno. Objasnite mu da ga volite i da pazite na njegovo zdravlje, a kako je ono svo vreme sa vama, trudite se da mu pružite najbolje. Baka sme da da pokoji slatkiš viška jer kod nje ide samo u goste. Da jede slatkiše čitavo vreme, boleo bi ga stomak i ne bi mogao da se igra.
BUDITE JASNI I UPORNI
Ako vaši roditelji i nakon brojnih razgovora i dalje preteruju, budite jasni i uporni i naglasite im da ćete smanjiti broj dolazaka ako ne promene svoje ponašanje. Pri tome je važno da se oba roditelja drže onoga što su zacrtali.
OPUSTITE SE
Takođe, imajte na umu da male sitnice s kojima baka i deka obasipaju vaše dete, nisu uvek razlog za podizanje buke. Povremeni sladoled pre ručka, dodatni poklon i popustljivo ponašanje neće od vašeg deteta napraviti razmaženo derište. Važno je da ne preterujete ni vi, ni vaši roditelji.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.