Samohrani roditelji i finansije

0
192

Samohrani_roditelji_i_finansijeSvi se slažu da je idealna porodična situacija srećan dom sa oba roditelja. Nažalost stvarnost nas uči da idealno nije uvek moguće, sve je više porodica sa jednim roditeljem. Ovakvo roditeljstvo ume da bude veoma stresno, sve obaveze i sva odgovornost pripada jednoj osobi. Često je najveći problem finansiska situacija i nedostatak novca.

Ako ste samohrani roditelj svakako treba da uradite sledeće:

1. Raspitajte se za posebne uslove kod svih ustanova koje su vašem detetu neophodne (vrtići, škole, sportski centri, zdravstvene ustanove) koje nude za samohrane roditelje. To mogu biti razne pogodnosti ili popusti pri plaćanju.

2. Napravite krug prijatelja i članova porodice koje vam mogu pomoći u teškim situacijama. Ponekad malo znači mnogo.

3. Novac raspodelite na prioritete, najvažnije je detetu obezbediti osnovne životne uslove: zdravu hranu, odeću i obuću, lekove i zdravstvene kontrole, sredstva za higijenu i školovanje. Zabava može da se organizuje i na vrlo jeftin način, šetnja u parku, klackanje, ljuljanje , igra sa loptom. Poseta prijateljima i njihovoj deci, zajedničko gledanje TV programa, slikanje, crtanje i sl.

4. Nemojte svaljivati krivicu na sebe i razmišljati o stvarima koje biste mu mogli priuštiti da imate više para, ako malo bolje razmislite shvatićete da mu ništa ne fali ni u skromnom životu, većina stvari o kojima zapravo razmišljate je čist luksuz. Kupovanje skupih poklona i kupovanje ljubavi može detetu samo odmoću u vaspitanju. Istraživanja su pokazala da deca deca sazrevaju u odgovornije i nezavisnije ljude ako imaju malo više obaveza tokom odrastanja. Razmišljajte o tome, razmišljajte o bliskosti i mogućnosti da dete vaspitavate po svojim ubeđenjima bez komromisa koji bi ste morali da pravite sa drugim supružnikom da ga imate. Razmišljajte pozitivno i prenesite pozitivnost na dete.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.