Saveti srećnom tati

0
247

papaababvalDolazak deteta na svet je uzbuđenje za celu porodicu, naročito za mamu i tatu. TATA kada ste proslavili burnu noć nakon bebinog rođenja, sada se priberite. Spremite sobu za bebu i nabavite sve potrebne stvari i opremu.
Spisak obaveznih stvari za bebe su: 
krevetac sa ogradicom i čvrstim dušekom, može biti i korpa za bebu ili kolevka.
Pamučno ili vuneno ćebence, posteljina, nosiljka ili dunjica, tetra pelena 50 komada, švedskih 15 komada, pamučne benkice, kapice, čarapice, peškir od frotira 4-5 komada, frotirska
rukavica za kupanje beba, plastična kada, termometar za sobu i vodu, toplomer za bebu, staklena flašica, cucla ili varalica, male makazice, češalj, pumpica za čišćenje nosa ( aspirator).
Zatim dolazi bebi kozmetika:
Bebi mast, zaštitna krema za guzu, 3% hidrogen ( H2O2 ) za čišćenje pupka, sterilna kabel gaza, širi zavoj za pupčić ili eventualno papirni flaster,vata, bebi štapić, vlažne maramice za bebu, šampon i sapun za novorođenče, čaj od kamilice za čišćenje oka, bebi čaj za smirenje bola u stomaku, ( protiv grčeva ), bebi puder, sodabikarbona, hidratantna krema ili mleko za negu kože.
A+D3 vitamin vodeni ili uljani rastvor i vitamin C.
Dermatol prašak za pupak, Bivacyn ili Embecyn prašak za pupak, Jecoderm mast, čaj od belog sleza.
Bebici uvek kupujte pamučne stvari a nikako ne sintetiku ( zbog osipa ).
Pre dolazka deteta iz porodilišta operite ispeglajte odeću.
Prozore zaštitite sa mrežom protiv insekata.
Beba zahteva puno-puno pažnje, požrtvovanje,strpljenja, odgovornosti i ljubavi.
Prilikom dolazka kući iz porodilište mami lično pedijatar-neonatolog  predaje bebinu OTPUSTNU listu( list za novorođenče )to je dokument koji je potreban u opštini, dečjem dispanzeru, odnosno u savetovalištu za bebe. U njemu nalazi porođajna težina deteta, porođajna dužina, ocena vitalnosti u prvim minutima, obim glave, dali beba sisa-laktacija-i BCG vakcina da li je dobila.  Ako je beba pre vremena rođena (nezrela-nedonošena) nakon posebnog tretmana ide kući, čim telesna težina dostiže 2500 gramma sa datim savetima od strane pedijatra.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.