Zašto su u odgajanju važni baka i deka?

0
239

Najprirodnija zamena za roditelje
Istraživanja su pokazala da je emocionalna privrženost dece prema bakama i dekama druga po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju deca razvijaju nakon one prema roditeljima. Stoga bake i deke u odgoju dece predstavljaju najprirodniju zamenu za roditelje.
Emocionalna povezanost baka i deka prema unučadi počinje s ljubavlju na prvi pogled. S druge strane deci je potrebno nekoliko godina da shvate da i njihovi roditelji baš kao i oni sami imaju svoje roditelje, da baka i deka takođe imaju svoje roditelje za koje im se čini da postoje oduvek. Stoga su deca za razliku od odraslih uvek zainteresirana za priče iz njihove mladosti, posebno ih intrigiraju priče o njihovim roditeljima dok su bili deca. Dobro je da i roditelji podstiču bake i deke da pričaju o tome sa svojim unucima.
Kako baka kaže
Inače su u odnosu na porodičnu istoriju bake i deke, a ne roditelji, deci neprikosnoveni autoriteti. Deca obožavaju pretraživati njihove ormare, kutije, gledati stare fotografije, oblačiti se u njihovu odeću te na taj način istražuju i upoznaju svoje korene. Bez obzira na njihov stupanj obrazovanosti, uz čvrste emocionalne veze deca rado i spremno uče od baka i deka. Kad odrastu, čak se i ne mogu setiti ko ih je naučio peći kolače, sređivati vrt, popraviti igračku, ali to rade na način na koji su ih naučili oni. Svojom aktivnom ulogom u odgoju deteta obogaćuju i svoj i detetov život. Posebno je njihova uloga od neprocjenjive važnosti u porodicama u kojima oboje roditelja radi, odnosno u porodicama samohranih i razvedenih roditelja.

Roditelji greše ako baki i deki prepuste vodeću ulogu u odgoju deteta. U tom slučaju dete razvija privrženost prema baki i deki, pa kad roditelji dođu u situaciju da zbog nekih razloga (bolest, smrt), oni moraju preuzeti vodeću ulogu u odgoju deteta teško će se snaći s detetom koje se nije s njima identifikovalo, koje dovoljno ne poznaju i s kojim nemaju čvrste emocionalne veze. Neki roditelji, posebno oni koji žive u istom stanu s njima, žale se da bake i deke udovoljavaju svakoj detetovoj želji, u svemu mu popuštaju, ne dozvoljavaju mu da plače i previše se mešaju u odgoj deteta. Tolerišu detetu sve ono za šta su njih kažnjavali kad su bili deca. Na primedbe roditelja da to nije dobro za decu odgovaraju da svojim unucima žele pružiti sve ono što je njima u životu bilo uskraćeno.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.