Disciplina

0
232

Nemojte reći: “ Hoćeš li učiniti?“-Nego učinite ono što treba. Roditelji se lako naviknu malom detetu govoriti „Hoćeš li ručati?“- Hoćemo li se obući?. Teškoće nastupaju zbog toga što naročito izmedju jedne i treće godine odmah smesta odgovara „NE“!!! Kada trošimo najviše energije i vremena jer ga treba nagovarati. To je najbolje izbeći. Kad je vreme za ručak povedite ga, ili odnesite k stolu razgovarajući o stvarima, koji ga taj čas interesuje.  Ne treba spominjati šta nameravate učiniti. Nemojte mnogo raspravljati s malim detetom.
Dok je dete sasvim malo, nastojte ga uvek ukloniti iz opasnih situacija i obratiti mu pažnju na nešto što je zanimljivo i bezopasno. Kad malo poodraste i nešto nauči upozorite ga „Ne“ i skrenite mu pažnju na nešto drugo. Ako zahteva razjašnjenje ili razlog, raztumačite mu jednostavnim rečima. Dete se oseća sigurnijim ako ga vodite obazrivo. Svako dete izmedju 1-3 godine ima napad zlovolje. Svesno je vlastitih želja i svoje ličnosti. Kad mu se nešto spreči ljuti se. Kad ga spopadne bes ne može da misli besni se i najčešće se nalazi na podu, bacaka, dere se i udara po njemu rukama i nogama, a možda i glavom. Jedan napad  zlovolje ne znači ništa, do razočarenja mora ponekad doći. Ako se ti napadi  javljaju u toku dana više puta, treba se pitati dali je dete preumorno,gladno, ili bolesno. Kad dete pokaže svoj bes, nastojte ostati mirni i prdjite preko toga.Naravno ne treba poći predaleko i pustiti dete radi šte hoće. Ne treba snjim  prepirati,  jer nije raspoloženo da uvidi da je kriv. Ako se i vi razljutite,  dete će biti prisiljeno da u samoodbrani i dalje nastavi svoju igru.
Dopustite mu da se časno izvuče iz neugodnog položaja.  Vrlo je neugodno, sramotno ako vam se dete učini ovakav ispad van kuće (ulica, igralište,kod rodjaka).
Dignite ga sa osmehom i odvedite ga do zaklonjenog mesta, gde ćete oboje na miru ohladiti.
Mislim da će biti dobro, da istaknem kako treba sa detetom obzirno, ljudski,  priljateljski  postupati jer granica je vrlo široka.  Dete mora osećati da njegovi roditelji imaju svoja prava da su odlučni, i da mu neće dopustiti da bude nepristojno i grubo. Naučiće da se na razuman način složi s drugim ljudima.  Dok je razmaženo dete nije srećno,  i očekuje ga ružno iznenedjenje. Niko mu se ne klanja,  svakoga mrzi zbog njegove sebičnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.