Madjarska kuhinja

0
234

madjarska_kuhinjaMađari su narod sa bogatom kulturom i načinom života i baš tu najbolje može da se zabeleži koliko je gastronomija značajan deo kulture. Od najrazličitijih proizvoda kojima obiluje ova bogata zemlja nastali su vrhunski specijaliteti, koji mađarsku kuhinju ubrajaju među najbolje svetske kuhinje.

Glavna karakteristika „vatrene“ mađarske kuhinje je:

Obilno dodavanje paprike u dosta jela. Mnogo se koristi mast (uglavnom svinjska), razni začini, pavlaka ili kajmak, a u poslednje vreme i pečurke. Od mađarskih jela svaka domaćica zna da spremi razne ljute gulaše, paprikaše i čorbe od riba. Razume se da je izbor ukusnih jela ove zemlje mnogo veliki i raznovrstan. Interesantno je da se u Mađarskoj uglavnom služe tople čorbe sa dodacima na početku obroka, dok su predjela slabo zastupljena. Mađari ne robuju isključivo svojim ljutim jelima, nego prihvataju i osobine kuhinja drugih naroda ( najčešće austrijske i češke kuhinje).

Najpoznatije mađarsko jelo je gulaš.

Vodi poreklo od mađarske pusti (travnate stepe, a ime je dobio po tamošnjim čuvarima stoke), a preko Beča postao poznat u
celom svetu.
U mnogim zemljama se pod gulašom podrazumevaju sva jela začinjena paprikom, ali bolji poznavaoci mađarske kuhinje razlikuju 4 jela u kojima paprika ima važnu ulogu. To su: gulaš, perkelt, tokanj i paprikaš, a ima i dosta varijacija ovih jela. Gulaš je gusta, masna čorba sa mnogo luka i paprike, sa dodatkom sitno seckanih krompira i malo testa. Perkelt je jelo sa mnogo luka i gustog sosa, a meso se dinsta. Tokanj je jelo slično prethodnom. Umesto sitno iseckanog ima i pomalo luka i paprika ( koji mogu da zamene so i crni biber), dodaje se pavlaka, pečurke, grašak i drugo povrće.
Paprikaš liči na perkelt, ali mu se dodaje više pavlake. Za paprikaš su pogodne razne vrste svetlog mesa (pileće, teleće, jagnjeće i riba), dok su tamno meso (goveđe, ovčije, divljač) i masno meso (svinjsko, guščije ili pačije) pogodni za perkelt ili tokanj. Gulaš se najčešće sprema od goveđeg i pilećeg mesa, a može i od svinjskog i ovčijeg mesa. Poznata su mađarska jela od ribe (naročito paprikaš), koja su posebno ukusna ako su spremljena sa smuđem iz jezera Balaton, ili ako se stavi nekoliko kvalitetnijih vrsta slatkovodne ribe. Od jela koji se mogu kuvati duže vreme izdvojili bi tarhonj ( sitno sušeno testo) i razne mesne prerađevine. Svinjska kolenica za Mađare predstavlja istinsko zadovoljstvo. Od deserata najpoznatiji su torte, krofne, kremovi i palačinke.
Vrlo često možete čuti da Mađari stavljaju papriku ( sveža, kisela, mlevena) u sva jela osim kolača, pa da spomenemo nekoliko podataka za ovo povrće toliko značajno za mađarsku kuhinju.

Paprika je u Mađarsku donesena

Iz Amerike i proizvodi se u velikim količinama i sa
mnogo pažnje. U specijalitete mađarske kuhinje odlično se uklapaju poznata mađarska vina. Svaka pokrajina u Mađarskoj ima vina sa specifičnim ukusom i mirisom, a za najbolje smatra se tokajsko vino (iz okoline grada Tokaj), koje je zaista nešto posebno. Ovo vino nazvano “ vino kraljeva i kralj vina“ može da bude suvo ili slatko, ali nećete pogrešiti bilo koje da popijete. Poznato je i crveno vino egri bikaver iz okoline grada Eger.
Većina mađarskih vina su kvalitetna kao i mađarska jela sa kojima se odlično uklapaju i koje pravi gurmani treba da probaju i u istom uživaju.
Izvor:hranaivino.tv

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.