Kiselo zelje

0
369

Kiselo_zeljeKiselo zelje (kiselica, kiseljak, ljutika…) je višegodišnje samoniklo lisnato povrće. Slično je običnom zelju i gaji se na isti način. Izuzetno je cenjeno u našem narodu.
Ime je dobilo zbog nakiselog ali prijatnog ukusa koji potiče od velike količene organiskih kiselina. List kiseljaka je jako bogat vitaminom C, karotinom i belančevinama.

Od lista se pripremaju čorbe,supe, umaci za testenine i razna variva. Međutim, znatna količina štetne oksalne kiseline ograničava njegovu upotrebu u ishrani. Zato jela treba obavezno služiti sa mlečnim prerađevinma da bi se neutralisala ta kiselina. Kiselo zelje je najbolje služiti uz mladi sir, a jelo se ne sme podgrevati.

Za snižavanje visoke temperature

Sveže istucan mladi list kao obloga snižava visoku temperaturu. Ako temperaturu prate i bolovi, izgnječen list prethodno treba držati 30 minuta u vinskom sirćetu.

Protiv otvrdlih grudi posle porođaja

Najpre grudi premazati premazati kvalitetnom svinjskom mašću pa obložiti sveže izgnječenim listom kiselice.

Za čišćenje krvi

Sve vrste kiselica efikasno čiste krv. Sveže isceđen sok iz mladog lišća piti 1.2 kašike soka dnevno, razmućenog u mleku, vinu, vodi ili medu. Ovo je efiksna prolećna kura za čišćenje krvi.
Čaj od lista ovog zelja pomaže kod groznice bolesnika jer stimuliše mokrenje. Ali zbog velike količine mineralnih soli čaj ne treba davati plućnim i želudačnim bolesnicima i onima koji pate od akutnog reumatičnog zapaljenja zglobova (podagra).

Priprema čaja

Uzeti 100 g svežeg ili 80 g prosušenog lista i kuvati u 1 litra vode, oko dvadesetak minuta. Procediti i piti svakodnevno po 3 šolje čaja.
Ukoliko se pola količine vode zameni prirodnim kvalitetnim vinom dobija se sredstvo protiv stomačnih grčeva i bolova, hemoroida, žutice, protiv lišaja i osipa na koži, jer putem mokraće eleminiše otrove iz organizma.

Odvar od sušenog lista

Uzeti 80 g sušenog lista kiselog zelja, preliti 1/2 litra vode i 1/2 litra vina i ostaviti preko noći. Sutradan kuvati 15 minuta, pa konzumirati tokom dana. U spoljnoj upotrebi ovaj odvar u vidu obloge snižava temperaturu koja prati otvorene rane.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.