Žene ponovo žele da budu domaćice?

0
241

majka-i-cerkaTone li feministički san o ravnopravnosti muškaraca i žena u zaborav? Pa još ne, ali sudeći prema rezultatima jednog britanskog istraživanja, sve više muškaraca želi tradicionalnu suprugu, a sve više žena spremno je da to i bude.

Više od 1.500 muškaraca i žena učestvovalo je u anketi u kojoj su morali da odaberu osobine koje najviše cene kod supružnika. Dobijeni odgovori potpuno bi se uklopili u staromodne vodiče za srećan brak iz 50-tih godina prošlog veka.

Na vrhu liste kod pripadnika muškog pola bili su, kako prenosi „Dejli meil“, roditeljstvo, briga za kuću, kuvanje i čišćenje.

Tek 16 odsto ispitanih izjavilo je da poštuju finansijsku stabilnost žene. Iz toga se, kažu autori studije, da zaključiti da muškarci ipak više žele ženu koja se brine za blagostanje doma, nego uspešnu poslovnu ženu.

Što je još zanimljivije, slično mišljenje dele i žene. Gotovo 40 odsto ispitanica potvrdilo je da jako ceni finansijsku sigurnost koju im pružaju muževi. Drugim rečima, sopstvena karijera im nije na prvom mestu.

Istraživanje je takođe pokazalo da većina žena, koja je doskora držala kako je muškarac-metroseksualac – sasvim dobar partner, sada kaže da ne želi partnera koji u kupatilu provodi više vremena od njih samih.

Većina žena sada želi muškarca „lovca“, a za sebe mir i stabilnost svoga doma.

Istraživanje ukazuje na to da se danas mnoge žene pitaju da li su emancipacijom sebi učinile uslugu ili ne. I ko je tu, zapravo, u povoljnijem položaju: ona žena koja po kišovitom danu ne mora da ide na posao ili ona koja mora da se spremi i radi celi dan. Uz sve ono što je kod kuće čeka kada se vrati sa posla.

Žene koje su do juče videle sebe kao ženu koja radi, nikada kao domaćicu, sve češće se pitaju da li su spremne da se odreknu posla i da umesto toga podižu decu i budu domaćice. Ta pomisao im više ne izaziva jezu.

Srećne domaćice više nisu retkost. Taj trend izgleda postaje sve izraženiji u zapadnim zemljama. Doskorašnji imperativ – postići sve odjednom – biti i žena od karijere i savršena domaćica i majka – čini se jenjava.

Univerzitet u Kembridžu objavio je nedavno studiju koja pokazuje da u nekim zemljama na Zapadu opada broj onih koji veruju da žene mogu istovremeno da grade uspešnu karijeru i da budu dobre majke.

Istraživači su u Britaniji, SAD i Nemačkoj ustanovili da se poslednjih godina povećao broj onih koji veruju da kada žena radi, porodični život i deca trpe.

Da li su ljudi počeli da se vraćaju tradicionalnom uverenju da je ženi mesto kod kuće? Uključite se u diskusiju i iznesite vaše mišljenje na ovu temu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.