Vreme za uzimanje suplemenata

0
107

Suplementi se uzimaju kao deo svakodnevne rutine.Najbolje je odrediti odredjene doze u toku dana.Evo jedna šema za 5 najčešćih suplemenata.
Vitamin D je rastvorljiv u mastima kao i A, E, K što znači da treba uzimati uz hranu.Za apsorpciju vitamina uzimati sa zdravim mastima maslac, maslinovo ulje, avokado.Za vreme letnjih meseci D vitamin ne treba uzimati jer izlaganjem sunčevim zracima stvara se D vitamin kao (kolekalciferol), a kasnije u jetri i bubrezima nastaje aktivni vitamin D (kalcitriol).
Vitamin B rastvorljiv u vodi, služi za podizanje energije zato jednu dozu treba uzeti ujutru za početak dana a drugu dozu uz ručak.
Kalcijum treba podeliti u dve doze zbog bolje apsorpcije pola doza od 500 mg uzima se ujutru a drugu dozu od 500 mg uveče.
Gvoždje pravi se izuzetak, pije se na prazan želudac jer sprečava smetnje u probavi.Gvoždje se lako može popiti uz čašu soka od narandže.Najbolje je piti gvoždje i vitamin C zbog bolje apsorpcije.
Riblje ulje sada se već redje uzima zbog neprijatnog ukusa ali može da se pije uz proteinski šejk kako biste neutralisali ukus ribe.Sada već postoji u vidu emulzije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.