Placebo efekat

0
133

Placebo efekatPlacebo efekat se koristi za poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenta, nakon što mu je lek dat.Medikament sa neutralnim dejstvom što može biti čista voda, šećer, skrob itd.Za mehanizama funkcionisanja placebo efekta zavisi psihološko delovanje osobe, da veruje da je dati lek pomaže.Kora velikog mozga utiče na žlezde sa unutrašnjim lučenjem a podsvest povećava odbrambene funkcije organizma.Glavnu ulogu igra autosugestija, vera i optimizam.Manje obrazovane osobe su najidealniji kandidati za placebo efekat.Lekovi uglavnom imaju nuspojave za razliku od placebo lekova koji nemaju.
Tu stoji kršenje lekarske etike jer u stvari lekar laže pacijenta.Placebo efekat se često zloupotrebljava naročito u alternativnoj medicini, homeopate, fitopate, u akupunkturi i refleksologiji.
Placebo efekat ima i suprotnost jakog neprijatelja-Nocebo efekat.To je sposobnost negativnog verovanja i očekivanja koje prouzrokuje štetu tj.negativan efekat u organizmu.
Primera radi da se bolje razume ovaj efekat, radili su eksperimentalnu grupu i pacijentima je data šećerna voda za koju su mislili da je sredstvo za glavobolju i od toga 80% osobe iz grupe se ozdravilo od glavobolje.To bi značilo da su ljudi podložniji negativnoj sugestiji nego pozitivnoj.
Sumirano Placebo i Nocebo efekat smo mi sami-naše misli, stavovi, uverenja percepcije koji oblikuje stvarnost pa tako i zdravlje.Placebo je fenomen kada svest pomoću sugestije poboljša zdravlje, dok je Nocebo  fenomen kada svest pomoću sugestije pogorša zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.