Lek Vigantol

0
172

Lek Vigantol je vitaminski preparat u vidu oralnih kapi, sadrži holekalciferol-vitamin D3.Primenjuje se kod dece zbog prevencije rahitisa, nedostatka D vitamina, zatim kod prevremene rodjene dece.Daje se i odraslima kod loše resorpcije hrane, osteoporoze kao prateća terapija.Kontraindikacija postoji kod alergije na holekalciferol, kod osobe  koje pate od hiperkalcemije ili od hiperkalciurije.
Vigantol kapi mogu se uzimati za vreme trudnoće i dojenja ako se zato ukaže potreba.Doziranje kod dece 1-2 kapi dnevno u kašičicu vode, mleka ali je u svakom slučaju kompetencija lekara.
Kod prevencije malapsorpcije, osteoporoze kod odraslih doza iznosi 6-10 kapi dnevno.Moguća neželjena dejstva-nuspojave samo u slučaju prekomernih doza leka.U zavisnosti od dužine terapije moguća su hiperkalcemija, srčane mane, mučnina, povraćanje, povećan nagon za mokrenjem, gubitak apetita, kamenje u bubrezima, bubrežne kalcifikacije, povećan žedj.
Kako lek Vigantol deluje? 
U aktivnoj formi vitamin D3 stimuliše apsorpciju kalcijuma u crevima, ugradjivanje kalcijuma u koštano tkivo i opuštanje kalcijuma iz koštanog tkiva.
Za prevenciju rahitisa 1 kap leka Vigantol odgovara 500 IJ vitamin D dnevno.
Za prateću terapiju osteoporoze gubljenje ili smanjenje gustine koštanog tkiva 2 kapi leka Vigantol odgovara 1000 IJ dnevno.
Tokom dugotrajne terapije lekom Vigantol  treba pratiti nivo kalcijuma u krvi i urinu, zatim provera bubrežnih funkcija merenjem serumskog kreatinina.Ako je neophodno dozu treba prilagoditi u skladu sa nivoom  serumskog kalcijuma.
Koliko dugo se uzima lek Vigantol?
Odojčad prima lek Vigantol od svoje druge nedelje života, do kraja prve godine.U drugoj godini daje se samo u zimskim mesecima.Terapija u slučaju rahitisa, osteomalacije daje se godinu dana.Za početni tretman obično se propisuje odgovarajuća doza u zavisnosti od slučaja koje odlučuje lekar.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.