Lekovitost Islandskog lišaja

0
204

Lekovitost Islandskog lišajaPoreklom sa Islanda.Kod nas raste na Velebitu, Plješivici, Dinari.Ova biljka često se naziva Islandska mahovina, planinska mahovina u obliku grma.Po današnjici biljka je lišalj koji je sastavljen od stanica algi i gljiva koje zajedno žive u simbiozi.Strana lišaja je okrenuta ka suncu sa raznim bojama od malinaste, zelene do smedje boje sa belim krajevima.
Glavni sastojci lišaja su: gorke materije-cetrarin, sluzi (polisaharidi), lihenina, usinska kiselina koja ima prirodnog antibiotskog dejstva.Osim polisaharida koji su gorkog ukusa sadrži pektine, provitamin A, vitamine B komplex, a od minerala najviše joda.
Islandski lišaj-Centraria islandica je prirodni biljni antibiotik za lečenje disjnih puteva.Koristi se za lečenje kašlja i upalnih stanja gornjih disajnih puteva.Deluje protiv upalno i smanjuje nadražaj za kašalj.
Primenjuje se kod svih vrsta prehlada:
-za smirivanje kašlja i promuklosti
-kod otežanog disanja koroz nos
-kod napora glasnih žica
-za smirivanje usne šupljine i ždrela
-za zaštitu kod isušene sluznice gornjih disajnih puteva
-kod bronhijalnog katara
-kod kašlja sa obilnim sekretom
-kod oboljenja pluća, želudca, creva, jetre, gušterače, bubrege i mokraćne bešike.
Preparati islandskog lišaja nalazi se u obliku pastala za grlo, u vidu čaja, tableta i sirupa zatim u vidu tonika koji se koristi u gastrologiji, lingvaleta primenjuje se u stomatologiji  a prah se koristi u dermatologiji.
Farmaceutski oblik je Herbifit sirup Islandskog lišaja, dijetetski proizvod dodatak ishrani, namenjen umirenju kašlja.Mogu se upotebljavati svi uzrasti od dece do odraslih.Ne preporučuje se dugotrajna upotreba preparata islandskog lišaja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.