Identičnost generičkog i originalnog leka

0
201

Identičnost generičkog i originalnog lekaU farmaceutskoj industriji postoje proizvodnje inovativnih ili originalnih lekova, zatim proizvodnja generičkih lekova, koji su naslednici sa proverenim sastojcima.
Kada je zaštita patenta (patentna prava), jednog leka ističe od njega se razvije i proizvodi se lek naslednik (generički lek).Supstanca koja se koristi za generički lek odgovara originalnom preparatu.
Generički lek je identičan bioekvivalentan originalnom leku.Isti lek ali drugo ime.Primenjuje se za istu indikaciju na isti način u istoj dozi i obliku, neškodljiv, bezbedan „firmirani lekovi“.
Šta je patentna prava? to je dozvoljeni privremeni tržišni monopol originatorskog proizvoda.Time se vlasniku omogućava nadoknada troškova i ostvarenja profita.Kada se ističe period važenja patenta, gubi se pravo ekskluzivnosti, prodaje originalnog proizvoda i to je momenat pojave generičkog leka.
Studija bioekvivalenciji označava studiju-to je dokaz da sadrži istu količinu aktivne supstance u organizmu bilo da je originalnog ili generičkog leka tokom odredjenog perioda.Taj test zakonski sprečava nepotrebna i neetička klinička istraživanja.
Cena generičkog leka je znatno niža od cene originalnog leka, zato što je osnovna i klinička ispitivanja  (originalni lekovi), ne moraju da se ponavljaju.Trošak proizvodjača takvog leka je mnogo niža.
Cena generičkog leka može biti niža za 20-90% od cene originalnog leka.Postoji i generička konkurencija koja primorava proizvodjača da smanji svoj proizvod.Na tržištu generički lekovi imaju uveliko veći udeo od originalnih lekova u većini zemelja.Manje koštaju nego originalni lekovi.Generički lekovi ukupnim troškovima daju veći doprinos zdravstvenom sistemu.
Farmaceutska ekvivalentnost je potvrdjena in vitro testovima oslobadjanja, a terapijska ekvivalentnost kroz in vivo testiranjem israživanje bioekvivalentnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.