Famotidin

0
236

FamotidinFamotidin se pretežno primenjuje za lečenje čira želuca i dvanaestopalačnog creva. Propisuje se i kod Zolinger-Elisonovog sindroma, gastroezofagealnog refluksa (vraćanje zeludačne kiseline) i drugih bolesti kod kojih dolazi do preteranog stvaranja želudačne kiseline. Primenjuje se i za sprečavanje krvarenja iz gornjeg dela sistema za varenje.
U obliku dostupnom bez recepta famotidin se ne primenjuje za lečenje ulkusa, već za ublažavanje problema sa varenjem izazvanih preteranim stvaranjem želudačne kiseline, kao i gorušice.
Ovaj oblik leka, dostupan u nižoj dozi nego onaj na recept, pokazuje blaža neželjena dejstva. I jedan i drugi lek mogu imati ista međudejstva sa drugim lekovima iako do sada nisu zabeležena medjudejstva leka koji se nalazi u slobodnoj prodaji.
Famotidin pripada podgrupi antiulkusnih lekova koji se zovu blokatori histaminskih H2 receptora. On koči efekte hemijskog jedinjenja histamina i time sprečava lučenje hlorovodonične kiseline u sluznici želuca.
Posebne informacije
Izbegavajte ovaj lek tokom trudnoće i dojenja.
U slučaju da ste bolovali od nekog oboljenja jetre ili bubrega obavestite lekara o tome.
Famotidin deluje na alergijske testove i daje lažne negativne rezultate.
Izbegavati vožnju ili potencijalno opasne aktivnosti dok se lečite. Antacidi se mogu uzimati zajedno sa famotidinom
Alkohol i duvan mogu izazvati slabiju efikasnost leka.
U kombinaciji sa ketokonazolom ,moguća smanjena resorpcija ketokonazola.
Neželjena dejstva
Neka od blažih neželjenih dejstava su glavobolje, blag proliv, zatvor, vrtoglavica, retko kožni osip, umor, nesanica, nesanica, gubitak apetita, bolovi u želucu.
Teža – smetenost, potištenost, anksioznost, opadanje kose, halucinacije, bolovi u mišićima i zglobovima, zvonjava u ušima, gubitak daha, bockanje u prstima ruku i nogu, krvarenja ili modrice nepoznatog uzroka.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.