Loperamid-tablete i kapi

0
1238

loperamidSastav:
1 tableta sadrži 2 mg loperamida u obliku loperamid hidrohlorida.Ostali sastojci tablete su: laktoza monohidrat, kukuruzni skrob, rastvorni skrob, koloidni silicijum dioksid, bezvodni, i magnezijum-stearat.1 ml rastvora (25 kapi) sadrži 2 mg loperamida u obliku loperamid hidrohlorida.Ostali sastojci rastvora su: propilenglikol, saharin-natrijum dihidrat, limunske kiseline monohidrat, natrijum citrat dihidrat, aroma maline, metilparahidrosi benzoat, propilparahidroksibenzoati prečišćenavoda.

Dejstvo:
Loperamid je sintetski antidijaroik po strukturi sličan petidinu. Usporava peristaltiku delujući lokalno na opioidne receptore u zidu creva, gde smanjuje i motilitet i sekreciju, a povećava tonus sfinktera. Smanjuje broj stolica i gubitak vode i elektrolita iz organizma. Loperamid primenjen u terapijskim dozama ne deluje na kardiovaskularni sistem, na CNS i ne izaziva navikavanje.

Farmakokinetika:
Resorpcija je spora i nepotpuna, a u CNS slabo prodire jer mu prolaz ometa transporter P-glikoprotein. Metaboliše se u jetri, a metaboliti podležu enterohepatičkoj cirkulaciji. Izlučujese pretežno preko žuči i stolice. Poluvreme eliminacije iz plazme je 7-14 sati.

Indikacije:
Akutni prolivi odraslih i dece starije od 2 godine – kao simptomatskaterapija.Dopunska terapija rehidraciji kod akutnih proliva odraslih i dece starije od 2 godine.Hronični prolivi kod odraslih. Doziranje i način primene:
Akutni prolivi,
Odrasli i deca preko 5 godina – Prva doza je 4mg loperamida, a posle po 2 mg posle svake neformirane stolice, najduže 5 dana. Uobičjena dnevna doza je 6-8 mg loperamida, a maksimalna16mg.Tabletu treba uzimati sa dosta tečnosti.
Deca od 2-5 godina – po 1 mg (1 Okapi ili pola tablete) 3-4 puta dnevno, odnosno po 1 kap na 2 kg telesne težine, 3-4 puta dnevno – tokom najviše tri dana.

Hronični prolivi
Samo odrasli – u početku 4-8 mg dnevno podeljeno u 2 pojedinačne doze, a posle je doziranje individualno, prilagođava se stanju bolesnika sve dok se ne postignu 1-2 čvrste stolice. Maksimalnadozaje 16 mg dnevno.

Neželjena dejstva:
Gastrointestinalne tegobe kao grčevi, muka, povraćanje ili suvoća usta su blage i nisu česte.Alergijske reakcije se mogu javiti na koži kao ospa ili urtikarija; one su vrlo retke, ali zahtevaju prekid terapije.

Kontraindikacije:
Preosetljivost na loperamid, trudnoća i laktacija.Deca do 2 godine.Stanja kad je opstipacija nepoželjna.Aktivni ulcerozni kolitis i kolitis izazvan antibioticima.

Upozorenje:
Loperamid ne treba uzimati ako ima krvi u stolici ili ako je stolica crna.Uzimanje loperamidatreba prekinuti ako se akutni proliv ne zaustavi za 48 sati.Loperamid se može davati uz antibakterijske lekove za terapiju proliva kao npr. ko-trimoksazol ili ciprofloksacin

Predoziranje i terapija predoziranja
Kod predoziranja loperamida može nastati opstipacija, paralitički ileus, nauzeja i depresija CNS. Suspenziju aktivnog medicinskog ugljatrebadati brzo posle predoziranja jer može smanjiti resorpciju loperamida. Ako bolesnik povrati neposredno posle davanja suspenzije, drugu suspenziju od 100 g medicinskog uglja treba dati oralno čim bude moguće da se tečnost zadrži. Ako bolesnik nije povratio, a depresija CNS je izražena, treba izvesti ispiranje želuca, i na kraju dati u suspenziji 100 g medicinskog uglja kroz gastričnu sondu.
Kod predoziranja loperamida, bolesnik treba pratiti zbog depresije CNS bar 24 sata. Deca su osetljivija na depresiju CNS od odraslih. Kod izražene depresije CNS može se dati nalokson.Ako bolesnik reaguje povoljno na naloksin, treba pratiti vitalne funkcije još najmanje 24 sata posle poslednje doze naloksona.

Način izdavanja:
Lek se može izdavati i bez lekarskog recepta. (BR)

Način čuvanja:
Čuvati natemperaturi do 25°C, zaštićeno od svetlosti i vlage.

Čuvati van domašajja dece!

Rok trajanja:
5 godina.

Lek se ne sme upotrebiti posle isteka datuma označenog na pakovanju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.