Oprezno sa paracetamolom i ibuprofenom

0
246

Ibuprofen_ParacetamolRoditelji ne bi trebalo da daju deci paracetamol ili ibuprofen kada imaju blaže oblike groznice, što je sve češća pojava, jer bi to moglo da izazove kontra efekat, pokazuje najnovija studija.
Skoro svaki drugi roditelj priznao je da pri pojavi prvih simptoma groznice decu najčešće leči brufenom ili paracetamolom. Međutim, Američka pedijatrijska akademija navodi da je to pogrešan potez koji može imati nezanemarljive posledice.
U nedavno objavljenom vodiču Američke pedijatrijske akademije, zasnovanom na opsežnoj studiji, navodi se kako je povišena temperature znak da se telo bori protiv infekcije, pa kada roditelji pokušavaju da snize temperaturu pomenutim lekovima, oni zapravo produžavaju bolest.Američki pedijatri takođe su kritikovali i lekare koji roditeljima često savetuju paracetamol i ibuprofen kao prva sredstva u borbi protiv groznice.
“Treba naglasiti to da groznica nije bolest, već zapravo psihološki mehanizam koji ima pozitivan učinak na borbu protiv infekcije”, navodi se u vodiču čije je objavljivanje pomogao i Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izuzetnost.
Pedijatri savetuju da bi prvo trebalo utvrditi o kojem intenzitetu groznice je reč, pa tek u slučaju izuzetne opasnosti, savetovati upotrebu lekova.
Još jedna greška koju roditelji često čine jeste davanje lekova deci i to u dozama koje su namenjene za odrasle.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.