Ispitivanja analgezije

0
256

Ispitivanja_analgezijeIspitivanja analgetičkih osobina lekova ili izvršenje eksperiment izazivanja bola koji se suzbija davanjem analgetika.
*Primena toplote na ograničeni deo tela
*Električna stimulacija zubne pulpe
*Primena mehaničkog pritiska na odredjeni deo tela.
Kao parametar je vreme latencije odredjivanja analgetičke aktivnosti od momenta aplikacije uzroka bola do reakcije kojom se izbegava bol.
Kliničko ispitivanje se vrši u postoperativnom periodu (Opijatima) ili sa hroničnom reumatskom oboljenjem  (antipiretički analgetik).
KIA klinička proba, kontrola se tretira placebom. Kao subjektivan parametar je izjava bolesnika što je dosta nepouzdano.
McGILL upitnik za bol, služi za utvrdjivanje i karaktristika bola.Dizajniran s tim mogu opisati bol kako ga osećaju i uticaj bola.Prikuplja se informacija  o lokalizaciji bola, na kom delu tela se javlja, privremeno ili konstantno, intenzitet bola.Postavlja se numerička skala za odredjivanje bola (NRS) sa 11 brojeva, gde se mogu utvrditi klinički značajna poboljšanja.
VAS-vizuelna analogna skala se koristi radi evaluacije jačine bola ili olakšanja za vreme terapije.Predstavlja se linija dugačka 10 cm, podeljena na delove s leve strane upisana bez bola, a na desnom kraju najjači mogući bol.Skala VAS se najčešće koristi u kliničkim studijama zbog efikasnosti nekih analgetika u terapiji bola.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.