Borna kiselina-Acidi Borici

0
2429

Borna_kiselina-Acidi_BoriciBorna kiselina-Acidi Borici, hemijska formula H3BO3 može da se nadje iz prirodnih nalazišta isparavanjem-kondenzacijom ili taloženjem vodenog rastvora natrijum tetraborata ( boraks) sa kiselinama.U mineralnom obliku nosi naziv sasolit.Postoji u obliku bezbojnih kristala ili belog praha, koji se teško rastvara u hladnoj vodi.Osim tople vode rastvara se u alkoholu i eteru.Koristi se kao blagi antiseptik u obliku od 3% rastvora, kao keratoplastik u vidu praška koji je 10% smeša sa talkom.
Široku upotrebu ima u  hemijskim i biohemijskim laboratorijama  zbog pravljenja puferskih rastvora tj. gel elektroforeze DNK.Kao antifugalno sredstvo za pravljenje fiberglasa koristi se i u pirotehnici, insekticid za sprečavanje insekata.Upotrebljava se kao sastajak deterdženata,  kozmetičkih preparata.

Borna kiselina-Acidi Borici 3%-ima široku primenu u medicini:

Naročito se koristi u dermatologiji, oftalmologiji, otorinolaringologiji kao antiseptik u obliku obloga kod kožnih infekcija i otoka, smiruje upalne procese na koži.Kod otoka omekšava i opušta zategnutu i otečenu kožu. Iz predostrožnosti nije povoljna upotreba borne kiseline u mastima i kremama za decu mladju od 3 godine.Ista je zabrana važi i za šampone, kupke, pudera, pasta za zube.U svetu je zabeleženo toksičnost tih preparata pa zato kod dece treba biti oprezan.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.